USB är den välkända kontakten som förbinder de flesta av våra elektroniska enheter. Vi använder den när vi laddar kameror och mobiler, när vi för över bilder till datorn och ansluter hårddiskar och många andra enheter till datorn.
USB står för Universal Serial Bus och som namnet antyder är det en universell anslutningsmetod. Det innebär att den används av nästan alla tillverkare, vilket gör att i stort sett alla elektroniska enheter är kompatibla med varandra.
Det spelar dock en viss roll vilken USB-typ man använder, eftersom det är stor skillnad på hastighet och funktionalitet. Du kanske redan har olika typer liggande i lådorna, från Micro-USB till USB-C. Standarderna och deras specifikationer kan dock vara rätt svåra att förstå, särskilt eftersom det med tiden har kommit många uppdateringar.
>Läs även: 8 bra tips för att undvika problem med minneskortet

Till vänster syns den klassiska USB-A-kontakten, och den nya USB-C är i mitten. Till höger ser vi den lilla Micro USB-kontakten.
© ShutterstockLångsam start med USB-A
Den klassiska USB-kontakten, även känd som USB-A, har sitt ursprung så tidigt som 1996 men har uppdaterats kontinuerligt med högre hastigheter och bättre funktionalitet. Det är kontakter av denna typ som man ofta vänder åt fel håll när man ansluter dem till datorn.
2008 lanserades USB 3.0, vilket var den tredje stora förändringen av USB-standarden. Hastigheten var 5 Gbit/s, vilket var en stor förbättring från USB 2.0 från år 2000 som bara klarade 480 Mbit/s.
USB 3.0 kallas även USB 3.1 Gen 1. Sedan dess har USB-tekniken utvecklats ytterligare till USB 3.2, som introducerades 2017 med en hastighet på upp till 10 Gbit/s – och för att göra förvirringen ännu större finns det fyra olika varianter av USB 3.2 med olika namn och kompatibilitet. De fyra varianterna av USB 3.2 kan du se i illustrationen nedan.

Tabellen visar bland annat de olika hastigheterna för varje USB-typ.
© Kingston TechnologyFull fart med USB-C
Med ankomsten av USB 3.2 började den klassiska USB-kontakten fasas ut till fördel för USB-C. Till skillnad från den gamla kontakten kan den vändas åt båda hållen och är därmed snabbare och enklare att ansluta.
Eftersom USB-C stöder högre dataöverföringshastigheter och kan ladda andra enheter snabbare, har den blivit den primära USB-kontakten som använder USB 3.2 Gen 2.
Idag har de flesta nya kameror USB-C, vilket gör att man kan ladda dem på kortare tid och överföra bilder snabbare från kameran till datorn.
Det senaste tillskottet är USB-4 som klarar en hastighet på 40 Gbit/s. Den stödjer det så kallade Thunderbolt 3-protokollet, som framför allt används av Apple. USB-4-kontakten har samma formfaktor som USB-C.
Läs mer om USB och Thunderbolt här.