Så ombesörjer du dig som fotograf

För att kunna jobba som fotograf behöver du ha den utrustning som krävs och det kostar ju att ligga på topp. Men vad ska du göra då om du saknar sparpengar? Ska du ta lån, hyra eller leasa din fotoutrustning? Här kan du läsa hur det fungerar.

22 september 2020

I alla yrken är det viktigt att ha rätt arbetsredskap och det gäller inte minst som fotograf. När du jobbar som professionell fotograf gäller det att välja den utrustningen som bäst passar efter det du ska göra. Det gäller allt från kamera, objektiv till blixt och andra nödvändiga tillbehör.

Som bröllopsfotograf kan det till exempel vara bra att ha en reservkamera så att du inte riskerar att missa de där magiska ögonblicken. Men när det, å andra sidan, gäller produktfotografering i studio är det viktigare att ha rätt ljusutrustning och blixtar av hög kvalitet.

Att välja rätt utrustning kan vara svårt och du måste också besluta dig för hur du ska införskaffa allt som står på din lista. Att spara ihop de pengarna själv är givetvis det bästa alternativet, men professionell fotoutrustning kostar ofta mycket pengar.

Behöver du lösa finansieringen på annat vis, kanske tills dess att du fått igång din verksamhet, finns möjligheten att ta ett lån, hyra eller leasa utrustningen.

Finansiera utrustningen med företagslån

Med ett företagslån kan du köpa, och därmed äga, din utrustning. Då går det att låna oavsett bolagsform och det enklaste sättet att hitta ett bra lån på är genom att jämföra. Det finns nämligen kostnadsfria jämförelsesajter som exempelvis Företagslån.se, som är en av de största på marknaden. Där får du snabbt en överblick över olika bankers lånevillkor.

I allmänhet är det bra att äga din egen utrustning, särskilt om du vet med dig att du kommer använda utrustningen regelbundet och under en längre tid. Då tar du kontroll över situationen och dina kostnader. Dessutom har kameror ofta ett relativt högt andrahandsvärde på marknaden.

Med ett företagslån delar du upp betalningen för utrustningen, men kostnaden blir högre då det tillkommer avgifter och ränta.

Leasing av kamera och fotoutrustning

Precis som med ett företagslån kräver ett leasingavtal att du får in pengar varje månad och därmed får råd att betala den fasta månadskostnaden för din utrustning.

Fördelen med leasing är att du kan byta upp dig till en annan kameramodell, eller köpa ut kameran och tillbehören till ett restvärde, när avtalstiden väl gått ut. Dessutom är försäkringen ofta billigare genom ett leasingbolag. Det gäller dock att hålla koll på självrisken då den kan vara hög om du skadar eller förlorar utrustningen.

En nackdel med leasing är att du oftast binder upp dig en viss tid, till exempel tolv eller 24 månader. Du kan alltså inte avbryta eller byta system under själva avtalstiden.

Hyr utrustning för särskilda tillfällen

Ett tredje alternativ är att hyra din kamerautrustning. Om du har gig med växlande behov kan det vara lönsamt att bara hyra det du behöver för det särskilda tillfället. Du betalar då i regel ett fast pris per dag, vilket kan vara en billigare lösning om du har sporadiska gig och inte vet exakt när och var de kommer äga rum långt i förväg. Att hyra utrustning kan också vara ett bra sätt när du börjar med fotografering, för att sedan köpa eller leasa utrustningen när du har fått igång din verksamhet.

Nackdelen är att du inte får tid att lära känna kameran och tillbehören innan. Du får därmed ingen tid att öva om du inte väljer att hyra i flera dagar och det kan bli dyrt. Dessutom har du in- och utlämingstider att förhålla dig till och passa om du hyr per dag.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av