Pokal

Här är årets bästa fotoprodukter

Under det gångna året har vi granskat nästan 200 fotoprylar. Här firar vi de bästa kamerorna, objektiven med mera som vi har testat och recenserat i tidningen 2022.

5 januari 2023 av Kristoffer Engbo

I stort sett varje vecka har vi fått in nya fotoprodukter för tester och recensioner på redaktionen, så under loppet av ett år handlar det om flera hundra produkter. Främst gäller det naturligtvis kameror och objektiv, men vi har även koll på skrivare, skärmar, kameradrönare och tillbehör.

Här kan du se vilka av de testade och recenserade produkterna vi gillade mest i en rad kategorier. 

Årets (ganska) billiga kamera: Canon EOS R10

Canon EOS R10

Den spegellösa systemkameran är en av Canons första med APS-C-sensor och samma stora RF-fattning som fullformatsmodellerna i R-serien. Autofokusen kan upptäcka och följa människor, djur och fordon. Fokusföljningen vid actionmotiv är fenomenal.

Autofokusen känner blixtsnabbt av ansikten och ögon och var som klistrad på motivet i alla våra bildserier när vi fotade cyklister i hög fart. Systemkameran kan ta 15 bilder per sekund.

Läs vår recension av Canon EOS R10 här

Årets entusiastkamera: Sony A7 IV

Sony A7 IV

Den här fullformatskameran har 759 fokuspunkter som täcker 94 procent av sensorn, och autofokusen reagerar snabbt och säkert. Fokusföljningen fungerar perfekt på snabba motiv, och kameran har även fågelögonfokusering.

När vi fotade betande gäss hamnade skärpan snabbt rätt, på samma sätt som med ögonfokusering vid porträtt.

Läs vår recension av Sony A7 IV här

Årets proffskamera: Nikon Z 9

Nikon Z 9

Den spegellösa systemkameran Z 9 är ett nytt flaggskepp för Nikon, i linje med den legendariska D3 som år 2007 tog upp Nikon i högsta ligan för fullformatare.

Z 9 är nämligen inte bara en spegellös version av DSLR-kameran D6 i samma robusta viktklass, utan här har Nikon utrustat kameran med i stort sett allt en krävande fotograf kan önska sig. Upplösningen är hög, den kan ta 20 bilder per sekund och autofokusen är snabb.

Läs vår recension av Nikon Z 9 här

Årets datorutrustning: BenQ DesignVue PD2700U

BenQ DesignVue PD2700U

När vi testade 4K-skärmar för fotografer i prisklassen runt 6 000 kronor blev vi imponerade av den här. Den har en överlägsen färg- och detaljåtergivning sett till priset. Panelen är av den bra IPS-typen, och den hade testets bästa HDR-återgivning. Dessutom har den bra anslutnings- och justeringsmöjligheter. 

Årets tillbehör: Benro TablePod Pro Kit

Benro TablePod Pro Kit

De flesta bordsstativ är tillverkade i tråkig plast och har få justeringsmöjligheter, men Benro siktar högre med TablePod Pro. Det exklusiva stativet har ben av kolfiber och ett huvud i absolut toppklass. 

Läs vår recension av Benro TablePod Pro Kit här

Årets program: DxO PureRaw 2

DxO PureRaw 2

Det här programmet optimerar dina råfiler innan du arbetar vidare med dem i exempelvis Lightroom. Det ger ett mycket bättre utgångsläge än den ursprungliga råfilen. Med brusreduceringen DeepPrime fick vi imponerande rena och detaljerade bilder – även på ISO 102 400.

Läs vår recension av DxO PureRAW 2 här

Årets pryl: DJI Mavic 3

DJI Mavic 3

Den vikbara drönaren har en stor Four Thirds-sensor som ger fantastisk bildkvalitet, och den har två kameror med objektiv motsvarande 24 respektive 162 mm.

Mavic 3 har förbättrats på i stort sett alla parametrar. Vi testade den bland annat i vindstötar på upp till 19 meter i sekunden, och den stod helt stilla i luften.

Läs vår recension av DJI Mavic 3 här

Årets objektiv

Årets objektiv till Canon: Canon RF 14-35mm F4.0L IS USM

Årets objektiv till Fujifilm: Fujifilm Fujinon XF 23mm F1.4 R LM WR

Årets objektiv till Nikon: Nikon Nikkor Z 800mm F6.3 VR S

Årets objektiv till Sony: Sony FE 70-200mm F2.8 GM OSS II

Årets objektiv till L-fattning: Sigma 105mm F2.8 DG DN Macro | A

Årets objektiv till Micro Four Thirds: OM System M.Zuiko 40-150mm F4.0 Pro

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av