Skriv ut utan kablar

Med tekniker som wi-fi, Airprint och Cloud Print kan du skriva ut trådlöst från både datorn, telefonen och pekdatorn. Se hur du utnyttjar de trådlösa möjligheterna för dina bilder på bästa sätt.

5 februari 2014

Till och med riktigt billiga skrivare har i dag inbyggt wi-fi, så att man kan ansluta till datorn utan att använda kablar, men den trådlösa funktionen ger också en lång rad andra fördelar. Du kan nämligen också skriva ut bilder direkt från smarttelefoner och pekdatorer även om du inte är i närheten av skrivaren, eller hämta bilder från tjänster på internet som du skriver ut utan att ens starta datorn. Det är smart!

Datorer brukar behöva en så kallad drivrutin för att kunna skriva ut på en skrivare. Det är ett program som utgör förbindelselänken mellan alla andra program och skrivaren och där man kan ställa in exempelvis papperstyp. Drivrutinen tillhandahålls av tillverkaren och är anpassad till varje skrivarmodell eller modellserie. Men i trådlösa enheter som smarttelefoner och pekdatorer kan man inte installera drivrutiner på samma sätt som i datorer. Därför har Apple och Google, som står bakom iOS och Android, utvecklat smarta standarder så att du kan skriva ut från många program utan drivrutiner, om bara skrivarna stöder Apples Airprint eller Googles Cloud Print. Tekniken är dock avsedd för exempelvis mejl och Word-dokument men inte för bilder på fotopapper.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av