Fina utskrifter i svart vitt

När bilderna ska skrivas ut i svartvitt ligger det nära till hands att bara konvertera dem till gråtoner och klicka på Skriv ut, men genom att gulla med inställningarna både i bildbehandlingen och vid utskriften får du mycket finare resultat.

18 maj 2014

Det är den lättaste saken i världen att göra om en bild till gråtoner. Det klarar du med kortkommandot Ctrl + Skift + U i Elements och Photoshop. Efteråt kan du bara skriva ut genom att trycka på Ctrl + P. Sannolikheten för att du ska bli nöjd med resultatet är dock inte så stor. Bilden blir lätt matt, hudtonerna kan verka mörka, och risken för färgstick är stor.

Det gör att göra mycket bättre. I program som Elements, Photoshop och Lightroom kan du bestämma exakt hur färgbilden ska göras om till gråtoner. Du kan justera hur mörkt eller ljust de enskilda färgerna ska uppträda i den färdiga bilden, så att de röda tonerna i ett ansikte blir ljusa eller en blå himmel blir mörk. Det ger mycket större kontroll.

När det kommer till utskriftsfasen kan man investera i en dyr, proffsskrivare med en arsenal av bläckpatroner och medföljande specialprogram som säkrar bra utskrifter, men även med en vanlig multiskrivare finns det en hel del du kan göra för att få finare bilder.

Här visar vi hur du konverterar dina färgbilder och hur du får optimala resultat med en helt vanlig skrivare.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av