Om du är ute efter bilder av späckhuggare som slänger runt med livlösa sälkutar, eller om du vill läsa tips om hur du ska ställa in vitbalansen i snölandskap, är det här inte rätt bok för dig.
Silence of the north är en bok som visar en känslig själ i arbete, som förmedlar stämningen och atmosfären hos de snötäckta vidderna.
Recension av boken Silence of the north
Recenserad av Sebastian Relster, chefredaktör på Illustrerad Vetenskap.
Naturfotografen Morten Hilmers jaktmarker är Arktis, och bokens foton är ett resultat av många långa timmar ute i minusgrader. Därmed ligger det i sakens natur att boken domineras av olika nyanser av vitt: snövitt, smutsvitt, gråvitt m.m.
I linje med bokens titel är de allra flesta bilderna stillastående, tysta, väntande. De präglas av en enkelhet som gränsar till naivistiska akvarellandskap.

Ett stilfullt bokomslag med lyxig känsla är det första du möts av.
© Morten HilmerJag kom på mig själv med att tänka: ”Den bilden hade jag också kunnat ta”, t.ex. när jag såg bilden på en ripa i silhuett, eller bilden av en skog i snöväder. Hade den inte lika gärna vara med på en tvättmedelsetikett?
Saken är bara den att jag inte har tagit några liknande bilder. Åtminstone inte några som på samma sätt förmedlar den karga, majestätiska ensamheten längst uppe i norr.
Komposition och stämning är några av Hilmers starka sidor. Och när jag lät stillheten komma över mig och fördjupade mig i de enskilda bilderna, omfamnades jag av den frusna världens magi. Jag har själv upprepade gånger varit ute på äventyr norröver, och Hilmers bilder får mig med stilsäker återhållsamhet att återuppleva känslan av rykande andedräkt och stelfrusna fingrar.
Less is more, är en sanning som tål att upprepas, och den gäller i hög grad för ”Silence of the north". Jag rekommenderar att man njuter av verket i absolut stillhet – ett foto i taget.
Boken är på både engelska och danska, och kostar 790 kronor.