Drönaren DJi Spark kan styras direkt med händerna.

Den nya kameradrönaren kan lyfta från handflatan.

© DJI

Med DJI Spark kan alla flyga drönare på sekunder

Nu har det blivit mycket enklare att fotografera och spela in video från luften. Den nya och otroligt lilla kameradrönaren från drönarjätten DJI kan styras med handrörelser.

24 maj 2017 av Klaus Nygaard

Hittills är det mest entusiaster och företag som har ägnat sig åt drönarfotografering, men den kinesiska drönarjätten DJI vill få med fler användare ombord.

Spark väger mindre än en läskburk och är bara tre centimeter längre än den. Drönaren finns tillgänglig i fem färger, och så kan den skickas upp i luften på nolltid helt utan hjälp av mobiltelefon eller fjärrkontroll. 

Om du ställer Spark i handflatan och trycker två gånger på på-knappen går den 300 gram tunga enheten genast till väders.

DJI Spark yellow

Kameran sitter i en kardansk upphängning, en så kallad gimbal, som förhindrar skakiga inspelningar.

© DJI

Om du sveper handen åt sidan följer drönaren med, och när du vinkar till den flyger den cirka tre meter bort och gör sig redo att fotografera och ta selfies på ditt kommando. 

Om du vill flyga längre bort kan du använda mobiltelefonen som fjärrkontroll upp till 100 meters håll. De riktigt långa turerna på upp till 500 meter kräver att man köper till en fjärrkontroll.

Spark har avancerade flyglägen som gör att den kan följa t.ex. en cyklist framifrån, bakifrån, i cirklar och i profil. De här funktionerna har den ärvt från DJI:s större och dyrare modeller.

Drönaren klipper dina filmer

DJI Spark

DJI Spark finns tillgänglig i fem olika färger.

© DJI

Funktionen QuickShot är helt ny. Här kan det lilla flygande underverket, utan hjälp från dig, filma ur bestämda vinklar och automatiskt lägga samman klippen till korta filmsnuttar.

Kameran har 12,0 megapixel och en sensor på 1/2,3 tum. Därmed är sensorn avsevärt större än den som man hittar i en t.ex. en iPhone 7. Brännvidden motsvarar 25 mm, och bländaren är fast på F2.6. Video spelas in i Full HD.

DJI Spark red

DJI Spark är 14,3 × 14,3 × 5,5 cm.

© DJI

Spark har sensorer som minskar risken för att man ska råka kollidera med olika föremål, och drönaren flyger själv hem om det skulle behövas. Priset är överkomligt – omkring 5800 kronor.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av