Förbud mot drönare

Förbud mot drönare

Nu blir det till att stuva undan kameradrönaren på obestämd tid.

24 oktober 2016

Genom en dom från Högsta förvaltningsdomstolen den 21 oktober har det i princip blivit förbjudet att använda kameradrönare i Sverige. All användning av kameradrönare måste ske med tillstånd från länsstyrelsen, som endast beviljar ansökningar i fall där drönaren ska användas för att förhindra brott.

Reaktionerna mot domen har varit upprörda och omfattande. Medier kan inte längre använda drönare för sin nyhetsrapportering, och många andra företag som använder kameradrönare i sin verksamhet drabbas.

Det kan röra sig om företag som levererar bilder till fastighetsmäklare, till bygg- och anläggningsbranschen, till filmindustrin och till tv-sändningar. Kameradrönare används inom fler och fler områden och branschen växer. Privatpersoner som har köpt en kameradrönare är besvikna.

Flera tusen personer som arbetar med drönare riskerar nu att bli av med jobbet. Branschorganisationen UAS Sweden skriver i ett pressmeddelande att man kommer att ”med kraft försöka få makthavare på alla nivåer att inse hur snett detta domslut slår mot en hel bransch som sysselsätter 1000-tals anställda och företag med miljardomsättning”.

Domstolen har gjort en tolkning av kameraövervakningslagen som innebär att en kamera på en drönare ska anses vara ”uppsatt” med en viss varaktighet, eftersom den är permanent monterad på drönaren eller monteras på drönaren vid återkommande tillfällen.

Domstolen slår också fast ett en kamera på en drönare manövreras från en plats som är klart åtskild från platsen där den är uppsatt. Därmed definieras den i lagens mening som en övervakningskamera, och för sådana ges nästan bara tillstånd där syftet är att förhindra brott.

Vi kommer att följa utvecklingen. Bland annat kan en ny lag komma att föreslås nästa år.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av