3 x 3 innovationer vi önskade oss i nya DJI Mavic 3

Det har länge legat i korten att det under hösten 2021 skulle komma en efterträdare till den legendariska kameradrönaren DJI Mavic 2 Pro som landade 2018. Nu har DJI Mavic 3 presenterats, och den har många uppseendeväckande förbättringar.

5 november 2021 av Klaus Nygaard

Vi har under en tid haft mer eller mindre realistiska önskedrömmar om allt som DJI Mavic 3 skulle kunna erbjuda när den äntligen lanserades.

Nu är den här, och vi kollar om våra böner har blivit hörda.

3 punkter om att filma och fota med DJI Mavic 3

Större sensor/bättre bildkvalitet

DJI Mavic 2 Pro var en av de första drönarna för hobbyfotografer som hade en bildsensor på en tum. Den sensorstorleken har blivit vanligare sedan dess och återfinns nu i exempelvis den något billigare Air 2S. Därför hoppades vi naturligtvis att DJI Mavic 3 skulle kunna visa upp en förbättring på denna punkt. 

Och våra önskemål är uppfyllda, för med en nästan dubbelt så stor Four Thirds-sensor kan vi se fram emot bättre bilder och mindre brus.

Är vår önskan uppfylld? JA!

Högre upplösning i foton

Självklart drömde vi om fler pixlar i DJI Mavic 3. Föregångaren har 20 megapixel, och det var bra då. Nu krävs det lite mer för att vi ska bli imponerade, men tyvärr är upplösningen oförändrad. Det är inte en katastrof, och färre pixlar betyder mindre bildbrus, men här har utvecklingen avstannat något.

Är vår önskan uppfylld? NEJ!

Bättre video

4K är sedan länge standard i allt från telefoner till relativt billiga kameror. Därför hade vi lite naivt drömt om 6K, men vi är helt nöjda med att DJI Mavic 3 är utrustad med upp till 5,1K. 

Det räcker gott för våra behov, och oftast använder vi ändå bara 4K eftersom våra skärmar inte kan visa mer. DJI Mavic 3 kan filma i 4K med 120 bilder per sekund, vilket ger skön slow motion.

Är vår önskan uppfylld? JA!

© DJI

3 punkter om prestanda

Kraftfullare batteri

De flesta bra hobbydrönare kan flyga cirka en halvtimme på en laddning, så vi hade självklart fantiserat om ett kraftfullare batteri i nya DJI Mavic 3, och på denna punkt fick vi verkligen goda nyheter. DJI utlovar en flygtid på upp till 46 minuter under perfekta förhållanden. 

Vi ser fram emot att få testa det påståendet, men vi förväntar oss att vi utan problem kommer upp i omkring 40 minuter, något som kommer att dämpa stressen när drönaren ska flygas till exakt rätt position för att fotografera och filma. Mer batteritid innebär också bättre möjligheter till timelapse.

Är vår önskan uppfylld? JA!

Active Track

Vi har verkligen gillat vår Mavic 2 Pro under de tre åren vi haft den, men Active Track-funktionen hade kunnat vara bättre. På några få meters avstånd har den utan problem kunnat följa motiv i rörelse, men på lite längre avstånd har det varit svårt att få drönaren att följa t.ex. en motorcykel. 

Vi vet ännu inte hur DJI Mavic 3 presterar på detta område, men så snart vi får vårt exemplar kommer vi att testa det noggrant.

Är vår önskan uppfylld? VET (ÄNNU) INTE

Bättre när det blåser

Mavic 2 Pro klarade sig bra i blåsigt väder, men även här hoppades vi på förbättringar. Enligt DJI klarar 2:an en vindstyrka på upp till 38 km i timmen. DJI Mavic 3 klarar hela 42 km i timmen, och vi förväntar oss att den är ännu bättre i praktiken eftersom den angivna vindhastigheten i regel anges med viss marginal.

Är vår önskan uppfylld? JA!

© DJI

3 punkter om allt det övriga

Vattentät design

Vi visste att det inte var särskilt realistiskt, men vi hoppades verkligen att DJI Mavic 3 skulle tåla att flyga i snö och regn. Det är ganska frustrerande att befinna sig på en vacker plats – till exempel ett kort besök under en utlandsresa – och då inte kunna flyga med drönaren eftersom det är fuktigt i luften.

Är vår önskan uppfylld? NEJ!

Extra kamera med tele

Även här var vi optimistiska, men uppenbarligen inte orealistiska. Motiv som djur, byggnader och för den delen vulkaner kräver ett visst avstånd när man flyger med drönare. Därför hoppades vi innerligt att DJI hade tänkt på det vid utvecklingen av Mavic 3. 

Och vi är verkligen nöjda med att den nya drönaren har en extra kamera med ett tele som motsvarar en fast brännvidd på 162 mm. Det är helt underbart, och vi ser verkligen fram emot att testa denna nya banbrytande möjlighet.

Är vår önskan uppfylld? JA!

Fler möjligheter

Ryktena har surrat, och det fick oss att hoppas på tre olika paket, och så blev det. Du kan köpa DJI Mavic 3 i ett grundpaket med drönare och fjärrkontroll för runt 21.500 kronor. Fly more-paketet med extra batterier, väska, filter med mera kostar runt 29.500 kronor. Slutligen har vi paketet för proffsen, där Mavic 3 har stöd för filformatet Apple ProRes, som ger ännu större möjligheter att justera videokvaliteten i datorn. Cine-paketet kostar hela 49.500 kronor, men då ingår även den nya versionen av Smart Controller med färgskärm.

Är vår önskan uppfylld? JA!

Slutsats

När DJI Mavic 2 Pro presenterades på ett online-event 2018 beställde vi vårt exemplar efter mindre än fem minuter, eftersom drönaren hade så många nya och spännande funktioner. Med DJI Mavic 3 är revolutionen ännu större, och vi sa redan i oktober att vi var intresserade av att köpa den. Det har vi absolut inte ångrat nu när vi känner till alla specifikationer och funktioner.

Så fort vi har fått vårt exemplar av Mavic 3 återkommer vi med test och filmklipp där vi undersöker om den verkligen lever upp till förväntningarna. För den verkar ju ändå vara ett flygande underverk. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av