Epson Perfection V200 Photo

Om du har gamla papersfoton liggande bör du skanna dem så snart som möjligt, innan färgerna försvinner. Vi har undersökt om en så viktig uppgift kan skötas av en skanner för under tusenlappen.

19 juni 2008

77 V200 levereras med alla kab lar, och enligt tillverkaren ska den vara installerad och klar att börja skanna på under en halvtimme. Installeringen gick inte riktigt lika lätt som förväntat, men vi lyckades på andra försöket när Vista själv fick söka efter drivrutinen på den medföljande cd-skivan. Installationsvägledningen är mycket enkel och på svenska.

Skannerprogramvaran kan fungera självständigt, men det är bättre att skanna i exempelvis Elements med hjälp av Epsons drivrutin. Sedan kan man utan problem jobba vidare med bilden i Elements. Skannern klarar dokument upp till A4-storlek, en remsa med sex 35-millimetersnegativ eller upp till fyra monterade dior.

Olika nivåer

I skannerprogrammet väljer man mellan tre användarnivåer. På Full Auto sköter skannern jobbet och gör det så bra att många säkert enbart kommer att använda det alternativet. Till exempel skannas svartvita bilder in helt utan färgstick. Bilden skannas in i originalstorlek och 300 ppi, och en A4-sida är klar på under 20 sekunder. Det är bra. En dia är färdigskannad i 300 ppi och storleken 10 x 15 cm på knappt tre minuter. Det är lite irriterande att V200 pausar efter varje skanning och måste värma upp innan den är redo att skanna igen.

Home Mode

I Home Mode väljer man om skanningen ska vara i färg eller svartvitt, och anger vad bilderna ska användas till. I Professional Mode får man mest för pengarna. Man får full kontroll över upplösning, storlek, exponering m.m. Här finns funktioner för att avlägsna moarémönster när man skannar från böcker och tidningar samt för att förbättra bleknade färger i exempelvis gamla foton.

Professional Mode

I Professional Mode kan man skanna i jätteformat på upp till 12 800 ppi. Det är imponerande, men man lär inte använda detta extrema alternativ som resulterar i filer på över 100 megabyte. I vanliga fall väljer man betydligt mindre storlekar. Programvaran erbjuder alla relevanta inställningsmöjligheter. Man måste emellertid lägga ner en del arbete för att få mättade färger, vilket är normalt för en flatbäddsskanner som denna. V200 saknar optisk dammborttagning, vilket är ett problem om du huvudsakligen ska använda den till film. I så fall bör du hellre köpa en renodlad filmskanner.

Om du främst skannar papper är V200 ett bra val. Den medföljande programvaran tillåter textigenkänning, så att t.ex. inskannade tidningsartiklar kan sparas som Word-filer. Dessutom kan man skanna in dokument direkt till pdf-filer, så att de tar mindre plats, och tillsammans med en skrivare fungerar skannern även som kopiator.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av