Windows 10 blir gratis

Under det första året blir det gratis att uppgradera till Windows 10. Det nya operativsystemet har blivit enklare och får samma utseende på en rad plattformar.

22 januari 2015

Microsofts nya operativsystem, Windows 10, blir en gratis uppgradering för användare med Windows Phone, Windows 7, 8 och 8.1. Dessutom bjuder det nya operativsystemet på en rad nyheter - bland annat kommer startmenyn tillbaka till Skrivbordet.

Nya Windows har utvecklats i samarbete med hela 1,7 miljoner testare från 226 länder. Det har gett 800 000 kommentarer som utvecklarna har tagit till sig. Därmed finns det faktiskt en liten chans att systemet fungerar mer intuitivt än föregångaren Windows 8.

Det första året blir operativsystemet gratis att uppgradera för alla med en version 7 eller 8.

Död webbläsare och ny sökmotor I samband med lanseringen av Windows 10 kommer användarna också att behöva ta farväl av Internet Explorer som ersätts av en splitter ny webbläsare som för närvarande går under namnet "Project Spartan".

Det lanseras även röststyrning under namnet Cortana som en hjälpfunktion samt hologram.

Det sistnämnda är ett datoralstrat lager som läggs ovanpå verkligheten. Tekniken kräver speciella glasögon som kallas för HoloLens. Systemet påminner om GoogleGlass, men Microsofts glasögon är gigantiska i jämförelse.

Å andra sidan kan glasögonen registrera dina handrörelser, så att man t.ex. kan klicka på virtuella knappar i luften och bläddra genom ett bildspel på en virtuell skärm.

Du kan läsa mycket mer om Windows 10 i ett kommande nummer av Digital Foto för alla.

Nya Windows 10 har inte släppts ännu men beräknas bli klar till i höst.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av