Familj tittar på bildspel på tv

Med ett bildspel kan hela familjen titta på bilderna tillsammans på en tv.

Visa upp dina foton på bästa sätt med ett bildspel

Dina bilder från en semester eller en speciell händelse kommer verkligen till sin rätt om du sätter ihop dem till en film med snygga övergångar, effekter och musik. Se hur du skapar ett snyggt bildspel med dina egna foton.

2 februari 2022 av Kristoffer Engbo

Ett av de allra bästa sätten att presentera sina foton är att göra ett bildspel. Det innebär att du sätter ihop dina foton till en film som du kan skicka till andra eller visa upp hemma i vardagsrummet. Här går vi igenom allt du behöver veta för att skapa ett snyggt bildspel.

Vad är ett bildspel?

Ett bildspel är en video med dina egna foton. På engelska kallas det slideshow. Du skapar videon i ett program på datorn, där du själv väljer hur länge varje bild ska visas, om det ska vara övergångar mellan bilderna med mera.

>Läs även: 4 gratisprogram för bildbehandling

Du kan även lägga på musik och texter, och i flera program kan du dessutom sätta bilderna i rörelse så att de zoomas eller panoreras en aning. Det ger mer liv åt ditt bildspel.

Hur gör jag ett bildspel?

Du kan göra enkla bildspel i apparna Bilder på Mac och Foton på Windows-datorer. Båda programmen ingår i operativsystemet.

Många bildbehandlingsprogram, t.ex. Photoshop Elements, har dessutom inbyggda funktioner som hjälper dig att skapa bildspel.

>Läs även: Den bästa appen för bildredigering

Det finns även program som är specialgjorda för att skapa bildspel, och där är möjligheterna i regel större. Här kan du lägga på musik, olika grafiska effekter, rörelse i bilderna och mycket mer.

> Skapa imponerande bildspel med Ashampoo Slideshow Studio 2019 här!

Hur gör jag det bästa bildspelet?

Eftersom bildspelet oftast ska visas på en dator- eller tv-skärm fungerar det bäst om du uteslutande använder bilder i liggande format. Bilder i stående format får breda svarta kanter som fyller ut på sidorna.

Bild i stående format på tv

En stor del av bildytan blir svarta fält när du använder foton i stående format.

Välj ut bilder som ger en god variation. Det blir enformigt att se på bildspelet om det innehåller för många snarlika bilder.

Det fungerar oftast bäst om varje bild visas i tre till fem sekunder. Om du lägger på musik och publicerar bildspelet på exempelvis sociala medier, måste du tänka på att musiken inte får vara belagd med upphovsrätt.

Hur ser jag mina bildspel?

Det färdiga bildspelet sparas som en videofil. Du kan vanligtvis spara i olika format, bland annat mp4, wmv eller WebM. Självklart kan du visa filen på din dator, men du kan också dela den med andra på exempelvis Youtube eller andra sociala medier.

Om flera personer ska titta kan du visa bildspelet på din tv. De flesta tv-apparater kan spela upp filen om du sparar den på ett usb-minne som du ansluter till tv:n.

Som prenumerant på Bonnier Digital FOTO kan du få programmet Ashampoo Slideshow Studio 2019 utan extra kostnad i Fördelszonen. Där hittar du även en video som visar hur du använder programmet.

Hämta Ashampoo Slideshow Studio här!

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av