Sony Vaio PCG-81312M

Sony ställde upp med testets läckraste dator, som dessutom var ganska snabb. Den föll dock igenom helt när vi började bildbehandla.

21 december 2011

För det första är skärmen betydligt mindre än de övriga. Dess 16,0 tum motsvarar 36,4 cm på bredden, medan 17,6 tum motsvarar 38,2 cm. Dessutom är skärmen mörk. Ljusstyrkan går att justera, men man kommer inte långt över normalinställningen innan nyanserna i bildens högdagrar försvinner. Värst är dock att färgåtergivningen har ett massivt gulstick som inte går att justera bort. Det får hudtoner från nätet och på video att se bra ut, men om man själv ska bildbehandla krävs en extern skärm. Detsamma gäller musen, då knapparna på den inbyggda är alltför strama. Tangentbordet är däremot läckert, och det är bakgrundsbelyst, vilket är en stor fördel om man t.ex. ska använda den i svagt ljus. På plussidan räknas också att Sonys modell har en inbyggd Blu-ray-brännare, så att man kan göra sina Full HD-videor helt klara i ett enda svep. Det är också en styrka att batteriet är testets bästa. En fördel med den lilla skärmen är att Vaion är några centimeter mindre och i snitt ett halvt kilo lättare än testets övriga. Strömförsörjningen väger och mäter däremot som en tegelsten.

Betyg: 76%

Läs mer Läs HELA artikeln i Digital Foto För Alla nr 18 som finns i butik nu.

BESTÄLL DIGITAL FOTO FÖR ALLA

Slutsats:

I många sammanhang klarar sig den presentabla Vaion bra, men till bild­behandling är den oanvändbar på grund av skärmens kraftiga, gulaktiga färgstick.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av