blommer und fågel
© Unsplash

Stort test av externa blixtar

För att det ska bli bra bilder i vinterns mörker behöver man en extern blixt om ljuset ska falla vackert och naturligt på motivet. Det har kommit flera nya toppmodeller, men det finns också ett par överraskningar i den låga prisklassen.

Inget ont om naturligt ljus, men det finns situationer då bara inte går att vara utan en blixt. Det kan vara på en fest, ett födelsedagskalas eller en annan tilldragelse där du behöver bra bilder men ljuset är hopplöst. I sådana situationer råkar man ofta ut för blandljus, motljus, svagt ljus, ja kort sagt allt som kan fördärva en bra bild. Den inbyggda blixten kan rädda vissa situationer men långt ifrån alla. Med en kort räckvidd på bara ett par meter, en begränsad ljusspridning och ett direkt, hårt ljus, är det som att gå ut i snöstorm med bara vindjacka på sig. Det är bättre än ingenting men helt otillräckligt om man ska göra rätt rent fotografiskt. Därtill kommer att en inbyggd blixt suger väldigt mycket ström ur kamerans batteri.

Här testar vi både originalblixtar och andra för Canon, Nikon, Micro Four Thirds-kamerorna från Olympus och Panasonic samt för Pentax och Sony.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av