Finare foton med ringblixt

Din vanliga blixt ger lätt fula slagskuggor och ojämnt ljus, medan en cirkelformad blixt lyfter både dina porträttbilder och makrofoton. Läs här om hur lätt du kan komma igång med bättre blixtteknik.

15 juli 2012

Ladda ned hela artikeln och läs mer om ringblixt.

Att fotografera med blixt är både utmanande och roligt, och med rätt teknik kan man ta mycket fina bilder. Ett klassiskt problem är dock de hårda skuggor som ljuset från en traditionell blixt ofta kastar.

Det kan man jobba sig bort från på många sätt, t.ex. genom att använda flera ljuskällor, dämpa blixtljuset med en diffusor eller rikta blixten bort från motivet. En både bättre och enklare lösning är att använda en så kallad ringblixt, som med sitt jämna ljus upphäver skuggorna och samtidigt öppnar för många roliga och kreativa effekter för både makro- och porträttfotografer.

Till skillnad från en traditionell blixt som monteras ovanpå kameran monteras ringblixten runt kamerans objektiv. Då ljuset från ringblixten kommer från samma plan som objektivet och löper hela vägen runt detta slipper man helt enkelt att få skuggor i bilder tagna på nära håll. Därför är ringblixten också idealisk för makrobilder, eftersom man slipper de hårda slagskuggor som kan mörklägga intressanta detaljer.

Här i artikeln får du en överblick över olika slags ringblixtar samt bra fototips.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av