Nordeye
Digitalfoto, nordeye© Depositphotos

Plåta bilen – 5 tips för bättre bilder

Ska du sälja bilen eller kanske uppdatera din profilbild på Facebook? Oavsett syftet vill du ha ett proffsigt resultat när du plåtar bilen – och lyckligtvis behöver du varken vara proffsfotograf eller äga en dyr kamera för att lyckas. Med några enkla tips kan du få snygga bilder av din bil som du kan använda till det du än önskar.

27 april 2023 av Annoncør

Att fotografera bilar är roligt och givande, men kan också vara en utmaning om du inte vet hur du ska hantera kameran för att få bästa möjliga resultat. Därför delar vi med oss av fem handfasta tips om hur du kan ta bättre bilder av din bil.

  1. Se till att bilen ser ren och fräsch ut

Bilar är inte nödvändigtvis fotogena av naturen. Vissa behöver piffas upp innan de är redo att fotograferas. Därav vikten av att säkerställa att bilen som ska plåtas ser både ren och fräsch ut. Det viktigaste är förstås att tvätta bilen före fotograferingen. Men du kan också uppnå bättre resultat genom att styla den, exempelvis med extraljus LED. Förutom att utrusta bilen med en extra ljuskälla tack vare extraljus LED får bilen en tuff look som definitivt kommer att göra den snygg på fotot.

  1. Tänk på bakgrunden

Det är inte bara själva motivet som måste se rent och fräscht ut för att fotograferingen ska bli lyckad. Även bakgrunden bör beaktas. Bakgrunden ska helst se iögonfallande ut, utan att det känns krystat. Ett öppet landskap är idealt – men det är också en tom parkeringsplats. Det viktigaste är att bakgrunden inte ser rörig och snuskig ut, eftersom det förfular bilderna.

  1. Fota när solen är framme

En ren och fräsch bil samt en vacker och fridfull bakgrund är nödvändigheter för en lyckad bilfotografering. Men varken bilens utseende eller bakgrunden spelar någon roll om inte vädret är bra. Undvik helst att fotografera på en molnig dag, eftersom bilen då inte kommer att se särskilt bra ut på bilderna. Det är lättast att få till fina bilder när solen är framme, gärna vid eftermiddagen när ljuset är lite mjukare än mitt på dagen.

  1. Testa olika vinklar

Om bilen ska säljas bör du inte nöja dig med ett enda foto. Ta istället några stycken, och experimentera gärna med olika vinklar. Med några olika vinklar på bilen förser du potentiella köpare med ett proffsigt helhetsintryck som de utan tvekan kommer att uppskatta. Dessutom skadar det inte att prova olika perspektiv för att se från vilken vinkel din bil ser snyggast ut. Vi rekommenderar dock att du undviker att fota mot solen för bästa resultat.

  1. Använd en bra kamera

Om du verkligen vill få till proffsiga bilder gäller det att nyttja en bra kamera. Med det menar vi inte att du behöver en dyr kamera, liksom en kamera som proffsen använder. En modern mobilkamera, såsom en iPhone, kan göra ett minst lika bra jobb som till exempel en digitalkamera. Har du en systemkamera liggande där hemma kan du såklart dra fördel av att använda den istället. Men att plåta med mobilen kan som sagt också ge riktigt snygga bilder.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av