Använd din Iphone som ljusmätare
Luxi

Använd din Iphone som ljusmätare

Med ett litet nytt tillbehör och en app kan du använda din telefon som ljusmätare som hjälper dig att få ännu bättre exponeringar.

17 februari 2014

Kamerans inbyggda ljusmätare kan bara mäta det ljus som reflekteras från motivet snarare än det ljus som träffar det. Det innebär att snön ofta blir grå och att t.ex. en svart häst blir överexponerad. Därför använder många proffsfotografer fortfarande en extern ljusmätare som kollar styrkan från ljuskällan. När man sedan ställer in kameran utifrån den externa ljusmätarens förslag får man bättre exponeringar.

Externa ljusmätare är vanligen relativt dyra, men nu kan du få en mycket billigare lösning. Luxi är en liten platshuva som man sätter framför Iphones främre kamera. Sedan kan man med hjälp av en tillhörande app mäta ljuset. Appen kommer med förslag på inställning av bländare, slutartid och iso som man kan ställa in manuellt på kameran.

Luxi kostar 195 kronor utan frakt och avgifter, och appen med samma namn kan laddas ner gratis i App Store. Till skillnad från många ljusmätare kan Luxi dock inte användas till blixtfotografering. Den finns i versioner till Iphone 5 och 5s samt till Iphone 4 och 4s.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av