Skarpa bilder med tele

Långa brännvidder gör det möjligt att ta originella bilder av landskap, djur, arkitektur och action. Dessutom erbjuder de nya bildstabiliseringssystemen spännande möjligheter.

9 maj 2014

Fotografering med stora telen öppnar upp en ny värld för oss. Teleobjektiv är perfekta om man vill komma riktigt nära avlägsna motiv, men det finns många fler möjligheter. Dessa objektiv har nämligen egenskaper som innebär att man kan få helt andra foton med sig hem än vid andra brännvidder. Det finns allroundzoomobjektiv som når upp till omkring 200 mm, och redan här blir möjligheterna tydliga. Kameror med APS-C-sensor har vanligtvis en förlängningsfaktor på cirka 1,5x, så här blir de 200 mm till 300 mm. Perspektivet är dock fortfarande detsamma.

Med ännu större brännvidder som 500 mm kan man verkligen utmana sig själv. Från en bildvinkel på 107 grader med ett 16 mm-objektiv till de fem grader ett tele på 500 mm erbjuder är det verkligen en extrem och inspirerande skillnad. Dessutom är de långa objektiven bra för landskap, arkitektur, porträtt och action.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av