Vägen till vidare bilder: fisheye

De ultimata vidvinkelbilderna får du med ett speciellt objektiv som täcker 180 grader. Det är perfekt för att skapa kul och annorlunda bilder oavsett om du fotar arkitektur, landskap eller porträtt. Nu kan du dessutom få fiskögeobjektiv till riktigt bra priser.

12 maj 2014

Många landskaps- och arkitekturfotografer använder extrema vidvinklar för att fånga det stora perspektivet, men det kan faktiskt vara både roligare och mer utmanande att gå hela vägen och använda ett fiskögeobjektiv i stället. Resultatet blir helt fantastiskt fina och effektfulla bilder som förmår suga in betraktaren. Den extrema vinkeln på 180 grader innebär att du får med allt framför dig i bilden, även det du bara kan ana i ögonvrån. Vinkeln gör att den bild som träffar sensorn blir våldsamt misstecknad, men det är just det som gör fiskögeobjektiven extra kul att jobba med.

Till de perfekta motiven hör landskap, himmel och molnformationer, arkitektur och närbilder av personer och föremål. Det rymliga objektivet är också bra för interiörbilder. Även om man gillar action är fiskögat värt att ta med sig. Det rör sig alltså om en optik som man alltid bör ha med sig i väskan om man vill ha annorlunda bilder.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av