Extrem närbild av insekt – makro

8000 makrobilder per insekt

Levin Biss fascination för insekter, i kombination med hans passion för fotografi, har resulterat i dessa extrema makrobilder.

Med projektet "Microsculpture" har den brittiska reklamfotografen Levon Biss tagit makrofotografering till en alldeles ny nivå.

Varje färdig bild består av ungefär 8000 enskilda bilder som fotografen har lagt samman. Bilderna är fotograferade med en kamera med en upplösning på 36 megapixel och ett 10x mikroskopobjektiv som i sin tur sitter monterat på ett objektiv på 200 mm.

Med den extrema förstoringen blir skärpedjupet väldigt litet, så därför krävs det många bilder för att få fokus och detaljer över hela bilden.

Varje del belyses annorlunda

Levon Biss har kameran monterad på ett elektroniskt stativ som han kan programmera så att kameran kan ta bilder med 10 mikrometers (0,01 mm) mellanrum. Som jämförelse är ett hårstrå från en människa ungefär 75 mikrometer brett.

microsculpture extrem makro

Han fotograferar insekten i 30 delar som blir belyst annorlunda med blixtljus för att framhäva de vackra detaljerna på just den delen av insekten.

Till sist lägger han samman de många bilderna i Photoshop för att skapa den färdiga bilden med skärpedjup över hela insekten och dess detaljrikedom.

Det tar omkring tre veckor från början till slut att fotografera, behandla och retuschera varje färdig bild.

Riktigt nära inpå

projektets webbplats kan man zooma in på bilderna och se dem riktigt nära inpå. Gör det, för det är verkligen imponerande!

Bilderna från "Microsculpture" ställs ut på Oxford University Museum of Natural History under 27 maj – 30 oktober 2016. Här kan du se insekterna förstorade till meterhöga utskrifter.

På den här videon kan du se hela arbetsgången – från val av insekt till den slutliga utskriften i storformat för utställning eller försäljning:

Microsculpture from Levon Biss on Vimeo.

Bilderna används med fotografens tillåtelse.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av