Kameraskolan: bländaren

Med bländaren bestämmer du inte bara skärpedjupet för att kunna framhäva ditt huvudmotiv och slöja ovidkommande element i bakgrunden eller få allt skarpt. Inställningen påverkar också skärpan i fokusområdet och kan ge snygga effekter.

Det är tre saker som styr kamerans exponering. Den ena är slutartiden, den andra är iso-värdet och den tredje är storleken på det hål som ljuset kommer in genom, bländaren. De tre samspelar, och du måste jonglera rätt med alla för att lyckas.

Bländaren uttrycks som ett bråktal, t.ex. f/4.0, där f står för fokaldistans, brännvidd, men värdet skrivs ofta som F4.0. Värdet beskriver förhållandet mellan brännvidden och bländaröppningen. Så om brännvidden är 100 mm och bländarvärdet är F4.0 är hålets diameter 100/4 = 25 mm. Därför ändras bländaröppningen också om man zoomar och behåller bländarvärdet. Eftersom bländarvärdet är ett bråktal ger ett litet värde en stor öppning. T.ex. blir F2.8 vid 100 mm till 100/2,8 = 36 mm, medan ett stort värde ger en liten bländaröppning.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av