Använd fönstret som fotobakgrund

Gratis trick: Praktisk studiobakgrund för dina bilder

Med ett vanligt vitt pappersark, lite tejp och ett fönster kan du göra en proffsig bakgrund för bilder av bl.a. produkter och blommor.

19 april 2016

Professionella studiofotografer har vanligtvis olika, dyra bakgrunder som de bland annat använder när de fotograferar produkter. Här kan man lägga ljus på själva bakgrunden så att den blir helt vit, och du kan åstadkomma i princip samma effekt utan att det kostar en krona.

Vi har använt tricket är vi fotograferade blomman ovan, och därmed har vi fått en ljus och jämn bakgrund som var mycket enkel att åstadkomma.

Du tar ett helt vanligt ark A4-kopieringspapper och fäster det på en lämplig höjd direkt på en fönsterruta med hjälp av fyra tejpbitar. Nu kan du placera föremålet som du ska fotografera framför papperet.

Få en perfekt exponering

Ljuset utifrån lyser upp papperet så att det ser nästan helt vitt och jämnt ut på den färdiga bilden. Man kan naturligtvis använda bilden i sitt befintliga tillstånd, men tack vare den ljusa bakgrunden är det också enkelt att frilägga motivet från bakgrunden i bildbehandlingen.

I och med att bakgrunden är väldigt ljus kan kamerans ljusmätare bli lurad, vilket ger en alltför mörk bild. Det kan du undvika genom att använda spotmätning på huvudmotivet eller med hjälp av exponeringskompensation.

Exponeringskompensationen hittar du under knappen som är märkt med +/- på kameran. Tryck på den och vrid på kamerans inställningsratt för att välja ett positivt värde, till exempel +2/3. LÄS OCKSÅ: Så får du snyggt ljus påporträttet

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av