Så får du fantastiska färger och perfekt ljus i dina bilder

Ljus och färger är två viktiga element i en bra bild, men båda två kan vara svåra att få till på bästa sätt. Vi hjälper dig att hitta det rätta ljuset och lyfta fram färgerna i dina motiv.

10 november 2014

Genvejen til det perfekte pletskud kan meget vel ligge i at fange et flot lysindfald eller motivets fantastiske farver. Vi hjælper dig med at få styr på begge dele med masser af gode tips og tricks. Herunder finder du guider, der hjælper med at ramme den helt lysbalance, få flottere farver i billederne og tage knivskarpe skud selv i dårligt lys.

Koll på ljuset med gaffling

När du inte kan lita på kamerans ljusmätare hjälper gafflingsfunktionen dig att alltid pricka rätt. Den gör nämligen flera exponeringar av samma motiv.

Läs mer

Vad är ett spegeltele?

Ett spegeltele är ett exotiskt objektiv med väldigt unika specifikationer.

Läs mer

Raw-skolan: Vitbalans

Om vitbalansen inte har blivit rätt vid exponeringen riskerar man ett fult färgstick som i jpeg-bilder inte går att korrigera utan biverkningar. Med en råfil har du däremot frihet att ändra färgtonerna.

Läs mer

Raw-skolan: Färger

Det starka solljuset mitt på dagen får de annars så levande färgerna att framstå med en svag färgmättnad. Vi kan rädda det med en råfil och justera färgerna grundligare än med jpeg.

Läs mer

Kameraskolan: Eksponeringskompensation

Den här gången tittar vi närmare på ett viktigt redskap som blixtsnabbt kan hjälpa dig att få helt rätt exponering. Ljusmätaren går nämligen inte alltid att lita på, så här får du lära dig att snabbt och smidigt ställa in ljuset.

Läs mer

Kameraskolan: Bildstil

Med denna funktion väljer du hur kameran ska hantera ljushet, kontrast och färger när bilden sparas. Fotar du i råformat ger det ett bättre intryck av hur bilden kan bli, och fotar du i jpeg kan du slippa bildbehandla efteråt.

Läs mer

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av