Fem tips till bättre bilder med mobiltelefonen

Fem tips till bättre bilder med mobiltelefoner

Kameror i mobiltelefoner och smarttelefoner har efterhand blivit mycket habila, och de är framförallt bra på att fånga situationer som uppstår plötsligt när du inte har din dyra systemkamera i handen. Vi ger dig en handfull tips om hur du tar de bästa bilderna med kameran i din telefon.

23 september 2014

Det finns inte alltid tid att hitta fram spegelreflexkameran när barnet överraskande tar sina första steg, eller en annan oväntad händelse plötsligt uppstår. Många har dock oftast sin smarttelefon på sig, och även om kameran inte kan mäta sig med en systemkamera för flera tusen kronor, kan du fortfarande ta några väldigt habila bilder.

Först och främst ska du tänka på ljus och vinkel precis som du skulle göra när du har att göra med en lite bättre kamera. Utöver mer allmänna råd vid fotografering, finns det också råd som riktar sig mer specifikt mot fotografering med telefonen.

Vi har samlat ett par stycken och de handlar om allt från att installera en ny kamera-app till efterredigering av bilden. Råden är i sig själva ingen garanti för fantastiska bilder, men de ökar dina chanser för att få till en riktigt bra bild.

Använd en alternativ kamera-app Det kan vara en god idé att hämta och använda en annan kamera-app än den förinstallerade. Det låter kanske märkligt, men det finns alternativ med fler funktioner och inställningsmöjligheter, och när flera av dem inte kostar en krona kan det inte skada att testa sig fram. Till iPhone rekommenderar vi Awesome Camera, medan Camera360 Ultimate till Android är en app rik på funktioner.

Gå nära motivet Ska du ta bra, skarpa bilder med din smarttelefon är det helt avgörande att du håller fingrarna borta från den digitala zoomen och fysiskt rör dig närmare ditt motiv. När du kommer nära ditt motiv får du samtidigt lättare att styra ljuset. I stället för den digitala zoomen bör du istället beskära bilden i efterhand - det ger samma effekt som den digitala zoomen men resultatet blir avsevärt bättre.

Rengör linsen Kameralinsen på en telefon är lite oftare i kontakt med fickludd och fettiga fingrar än linsen på en vanlig kamera. Därför är det viktigt att du putsar och rengör den om du vill ha skarpa bilder.

Håll koll på blixten Den automatiska blixten på smarttelefoner har en tendens att vara en smula ivrig och lysa upp i omgivningar där blixten stör mer än den gör nytta. Det finns alltså god anledning till att ha koll på blixten och eventuellt stänga av den om bilden störs av det skarpa ljuset.

Redigera eller filter? Efter du har tagit bilden är det fortfarande jobb att göra. Ska du välja att redigera bilden eller lägga på ett så kallat filter? Filtret kan ge några enkla, fina effekter snabbt och fungerar framförallt utomordentligt om bilden ska delas med andra på sociala medier. Vill du istället ha en bra bild som inte liknar ett foto taget på 50-talet kan du redigera färgbalans, mättnad och så vidare. Till det kan du exempelvis använda Photo Editor, som både finns till Android och iOS

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av