Hand fylld med orange och grönt pulver hålls fram mot kameran mot en svart bakgrund
© Shutterstock

Bättre färger på 5 minuter

Färgerna kan förändras radikalt från det att man tar en bild tills den är färdigbehandlad i datorn. Här får du knep och tips på hur du snabbt förbättrar färgerna i dina foton.

Många nybörjarfotografer undrar varför en bild inte har tillräckligt rika färger i kameran, eller varför färgerna ser helt annorlunda ut när bilden importeras till datorn.

Det finns flera metoder som ger betydligt förbättrade färger både i systemkameran och på skärmen. 

I den här artikeln tittar vi på två sätt som du kan använda för att få bättre färger i kameran och på datorn. 

Gratisversionen är en bra start

Det är alltid en bra början att undersöka om vitbalansen är korrekt inställd i kameran innan man använder kraftfullare och dyrare metoder. 

Om vitbalansen är felaktig kan det nämligen vara svårt och tidskrävande att korrigera färgerna genom bildbehandling.

Vissa kameror har en funktion som kan ställa in vitbalansen efter ljuset i miljön där du fotograferar. Funktionen kan till exempel kallas Custom White Balance Set, och om den finns i din kamera rekommenderar vi att du använder den. 

När du har varit ute och tagit ett antal bilder importerar du dem till datorn, till exempel till Lightroom. Färgerna kan då skilja sig betydligt från färgåtergivningen på kamerans skärm. 

Det kan bland annat bero på att du har tagit bilderna med en av kamerans bildstilar, som även kallas picture styles på engelska. 

Stilen du har valt är inte nödvändigtvis samma visningsstil som bildbehandlingsprogrammet väljer att visa bilden i. 

Om du till exempel har valt standardprofilen i kameran, blir kontrasten större än om du väljer den neutrala profilen. 

>Läs även 4 hemliga tips i Lightroom

Bildbehandlingsprogrammet Lightroom visar en svala som sitter på en gren mot en grön bakgrund

Längst upp till höger under histogrammet hittar du Lightrooms färgprofiler. Med dem kan du matcha färgerna exakt efter de som finns i kameran.

© Holger Svend Anderson

Noggrant och exakt

Om du vill ha de absolut bästa och mest exakta färgerna och har råd att köpa extrautrustning, kan du köpa utrustningspaket med allt du behöver. 

I utrustningen ingår bland annat en färgpalett som man använder för att ställa in färgerna i kameran. 

För det mesta har man ingen nytta av att ställa in korrekta färger i kameran om datorskärmen man använder inte kan visa färgerna ordentligt. Men det går att köpa kalibreringsverktyg som justerar färgerna på skärmen. 

Hela processen tar mellan 5 och 10 minuter, och när det är klart kan man glädja sig åt hur stor skillnad det gör att få se sina bilder med bästa möjliga färger. 

>Läs även 3 inställningar som förstärker färgerna i din bild

Kalibreringsverktyg som Spyder X Pro används för att färgkalibrera en datorskärm för att säkerställa att så korrekta färger som möjligt visas

Färgkalibreringsverktyg för datorskärmar brukar hänga ner till skärmens mitt, som vi visar här. Verktyget har en liten kamera som mäter hur skärmen återger olika färger. 

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av