Vi blickar in i det nya året och ser tillbaka på året som gått.
© Shutterstock

En trend du (kanske) missade 2022 och en du måste testa 2023

Under det gångna året har vi sett en snabb utveckling med många nyheter i fotovärlden. Vi zoomar in på en av de största tendenserna och tillåter oss även att blicka in i framtiden.

2022: Fler vill använda 360 grader

Vad var trenden? 

År 2022 kom en prognos från Precedence Research som förutspår att små 360-graderskameror kommer att bli alltmer populära i framtiden. År 2022 var marknaden värd strax under en miljard dollar och till 2030 förväntas siffran stiga till omkring fyra miljarder dollar. Prognoserna visar därmed att fler och fler personer i framtiden troligen kommer att köpa actionkameror som kan fota och filma hela vägen runt sin egen axel.

Därför ska du testa

Genom att filma med en 360-graderskamera kan du dela en totalupplevelse som visar motivet hela vägen runt. Kamerorna ”ser” nämligen allt runt själva kameran, vilket gör att du kan filma först och komponera efteråt, så att du får en video eller stillbild som visar precis det du vill. Det kan till exempel vara hela storstadens skyline eller dig själv och omgivningen under en motorcykeltur. 

I Prylguiden recenserar vi kontinuerligt de senaste 360-graderskamerorna. 

Snowboardåkare använder 360-graderskamera.

Snowboardåkaren använder sin 360-graderskamera för att fånga hela snölandskapet och sig själv på samma bild. Bilden är tagen med en selfiepinne, men kameran redigerar automatiskt bort pinnen, så att den inte syns i dina bilder eller videor.

© Shutterstock

Alla kameror används 2023

Vad är trenden?

Nu kan du spela in filmklipp på mobilen både med kameran på framsidan och baksidan samtidigt. Allt fler fotografer på bland annat Youtube använder redan funktionen för att visa upp sina bästa bilder och förklara hur de gjorde för att ta dem. Funktionen finns på mobiler från Apple såväl som Android-telefoner. 

Därför ska du testa

Funktionen är bra för att till exempel filma utsikten samtidigt som man filmar sin egen reaktion på det man ser. Ett annat exempel skulle kunna vara att du filmar din kompis golfsving samtidigt som du reagerar på slaget. När du använder funktionen kan du dessutom vara 100 procent säker på att du aldrig missar rätt fotoögonblick – varken framför eller bakom dig.

kvinna i gul tröja fotograferar i vildmarken

Idag används mobiltelefoner allt oftare till att skapa videor, och de kan exempevis användas för att visa andra fotografer var man är och fotograferar. 

© Shutterstock

Läs mer om årets trender – och de som kommer längre fram 

I Bonnier Digital FOTO 2/2023 zoomar vi in på de största fototrenderna från 2022. Vi ska bland annat titta närmare på Instagram Reels, in game photography och 0,5-selfien.

Dessutom tittar vi på 2023 i kristallkulan – för att avslöja vad vi tror blir de stora fototrenderna under året som stundar.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av