Har du någonsin tänkt på hur kul det skulle vara att se någon av dina egna bilder som illustration till en artikel på Wikipedia, en av världens mest kända webbplatser?
Du kan själv ge dina bilder en knuff i rätt riktning, för Wikipedia använder bilder som är publicerade med en så kallad Creative Commons-licens.
Creative commons – alla får använda dina bilder
Med Creative Commons-licens får du inga pengar, men du kan hjälpa andra som kan behöva använda en lämplig bild till en kampanj, en artikel eller något annat.
Creative Commons-licenser finns på olika nivåer. Den mest öppna varianten kallas för CC0. Här får andra använda bilden för allt från personliga ändamål till bildbehandling och kommersiell produktion, under förutsättning att fotografen anges som upphovsman.
Så hävdar du din rätt
Om du inte vill att andra ska tjäna pengar på dina bilder kan du gardera dig emot detta genom att förse bilderna med en striktare licens där du delar dem.
Detsamma gäller för bildbehandling – eller remixing, som Creative Commons kallar det. Den här terminologin kommer från musikens värld och innebär att du som upphovsman kan medge fri användning, men samtidigt kräva att bilden endast får användas under förutsättning att det endast görs i bildens ursprungliga form.
Du kan till exempel gå via www.pixabay.com och www.flickr.com för att göra bilderna tillgängliga för andra.
I Bonnier Digital FOTO 8/2017 får du en detaljerad guide över de olika licenserna som du kan använda dig av när du delar med dig av dina bilder på internet. Börja prenumerera här eller läs det tidningen via appen Wype.