Med Creative Commons kan du släppa dina bilder fria på internet.

Det är enkelt att släppa dina bilder fria så att vem som helst kan använda dem. Här visar vi hur.

© Shutterstock / DanielW

Få ut dina bilder i världen – på världens största webbplats Wikipedia

Om du vill att andra ska kunna få nytta av dina bilder kan du publicera dem på webben med en så kallad Creative Commons-licens. Det innebär bland annat att dina bilder kan komma att visas på t.ex. Wikipedia.

8 maj 2017

Har du någonsin tänkt på hur kul det skulle vara att se någon av dina egna bilder som illustration till en artikel på Wikipedia, en av världens mest kända webbplatser? 

Du kan själv ge dina bilder en knuff i rätt riktning, för Wikipedia använder bilder som är publicerade med en så kallad Creative Commons-licens. 

Creative commons – alla får använda dina bilder

Med Creative Commons-licens får du inga pengar, men du kan hjälpa andra som kan behöva använda en lämplig bild till en kampanj, en artikel eller något annat. 

Creative Commons-licenser finns på olika nivåer. Den mest öppna varianten kallas för CC0. Här får andra använda bilden för allt från personliga ändamål till bildbehandling och kommersiell produktion, under förutsättning att fotografen anges som upphovsman. 

Så hävdar du din rätt 

Om du inte vill att andra ska tjäna pengar på dina bilder kan du gardera dig emot detta genom att förse bilderna med en striktare licens där du delar dem. 

Detsamma gäller för bildbehandling – eller remixing, som Creative Commons kallar det. Den här terminologin kommer från musikens värld och innebär att du som upphovsman kan medge fri användning, men samtidigt kräva att bilden endast får användas under förutsättning att det endast görs i bildens ursprungliga form. 

Du kan till exempel gå via www.pixabay.com och www.flickr.com för att göra bilderna tillgängliga för andra.

I Bonnier Digital FOTO 8/2017 får du en detaljerad guide över de olika licenserna som du kan använda dig av när du delar med dig av dina bilder på internet. Börja prenumerera här eller läs det tidningen via appen Wype

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av