5 tips om att få bättre bilder av bilar

5 tips om att få bättre bilder av bilar

Med några enkla knep kan du fixa mycket bättre bilder av bilar utan att behöva använda någon speciell extrautrustning. Här får du fem av de bästa tipsen.

10 november 2015

Du behöver inte vare sig dyra kameror eller speciell extrautrustning för att göra mycket bättre bilder av bilar. Du behöver bara ägna exponeringen litet extra omsorg, och här får du en rad tips som ge bättre bilder oavsett om du fotar med mobiltelefonen eller med en spegelreflexkamera.

Tänk på bakgrunden En ful häck, lyktstolpar eller skyltar i bakgrunden förfular bilderna och tar uppmärksamheten från bilen. Se till att bakgrunden är förhållandevis lugn, så att bilen framträder ordentligt. Du kan t.ex. använda böljande sädesfält eller en enfärgad garageport.

Fota i bilens naturliga miljö En terrängbil i en carport ser inte så spännande ut, men om du kör ut den i terrängen och ser till att den blir tillräckligt lerig ser den coolare ut. På samma sätt kan du fota familjebilen på kvällen i ett modernt stadskvarter eller en sportbil på en landsväg i vackra omgivningar. Kom bara ihåg att du inte får vara i vägen för andra trafikanter.

Udnyt lyset En högt stående sol ger tunga skuggor, och även om det kan vara snyggt på vissa bilder är möjligheterna till fina bilder ofta bättre i solnergången, då ljuset är mjukare. Det kan också bli bra att fota en molnig dag.

Håll koll på speglingar Fotografen kan lätt råka komma med som en spegling i den blanka lacken eller i sidospeglar, så kolla regelbundet kamerans skärm för att säkerställa att du inte syns på bilden. Gör du det måste du fota ur en annan vinkel.

Ändra höjd Ställer man sig bara och tar en ögonblicksbild av bilen blir den nästan garanterat tråkig, men om du fotar ur en lägre vinkel, t.ex. i höjd med strålkastarna, ser bilen mycket mer imponerande ut. Det kan också bidra till att lyfta den från vägbanan, så att bakgrunden inte utgörs delvis av asfalt.

Vill du ha tips från den erfarna bilfotografen kan du läsa vår artikel på tio sidor, där han hjälper en amatörfotograf med att göra bilbilder i proffsklass. Där får du lära dig massor om komposition, extrautrustning och fototeknik.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av