Fotograf i silhuett

Med hjälp av en handfull knep kan du fotografera på fri hand i svagt ljus.

© Shutterstock/Lungkit

5 tips för skakfria bilder

Kameraskakningar kan förstöra alla tänkbara fina motiv när allt som skulle vara skarpt blir oskarpt. Här kan du läsa om hur du slipper skakningar utan att använda stativ.

En tumregel för att undvika skakningar när man fotograferar på fri hand är att inte använda en längre slutartid än att slutartidens nämnare motsvarar brännvidden.

Om brännvidden t.ex. är på 100 mm, ska du utgå ifrån en slutartid på 1/100 sekund eller mindre. Detta är dock inte alltid möjligt i svagt ljus, men med hjälp av en rad tips kan du ta skarpa bilder även vid längre slutartider.

1. Använd kroppen

Om du använder rätt teknik kan du ta skarpare bilder. 

Så gör du:

  • Håll vänsterhanden under objektivet, och håll den ena eller båda armbågarna tätt intill kroppen.
  • Stå med benen en aning isär med den ena foten lite framför den andra.
  • Använd sökaren, om kameran har en sådan, så att du kan använda ansiktet som stöd.
  • Ta ett andetag, och medan du andas ut tar du bilden genom att krama ner utlösaren snarare än att ge den ett hårt tryck.

2. Använd omgivningarna

Du får ett stabilt underlag genom att ställa kameran på t.ex. en mur eller en bänk. Använd eventuellt självutlösare på två sekunder, så att kameran inte rör sig under exponeringen när du trycker på utlösarknappen.

3. Använd bildstabiliseringen

Aktivera bildstabiliseringen – antingen i menyn eller på objektivet. Det kan ge skarpare bilder på betydligt längre slutartider.

4. Använd en ärtpåse

Lägg en ärtpåse – även kallad bean bag – under objektivet, så att du kan vila det mot t.ex. den öppna bilrutan.

5. Använd högre ISO

Använd kortare slutartider, så att skakningarna inte hinner registreras. Välj slutartidsprioritet och aktivera Auto ISO, så anpassar kameran ISO-värdet efter de kortare slutartiderna.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av