Blommande körsbärsträd

Det finns flera olika sätt att fotografera blommande körsbärsträd. Du hittar dem bland annat i Kungsträdgården i Stockholm.

© Shutterstock.com

3 fototekniker att testa i vår

Under våren väller de fina motiven fram. Därmed kan du ta annorlunda porträtt, snyggare actionbilder och vassare detaljbilder.

28 mars 2019 av Kristoffer Engbo

Vårens explosion av färger och behagligare temperaturer gör det möjligt att putsa fototekniken och lyckas med helt nya motivtyper. 

Här tipsar vi om tre saker att testa i vår.

1. Annorlunda porträtt

Ett av vårens vackraste inslag är de rosafärgade körsbärsblommorna. Körsbärsblomningen beundras gärna av stadens invånare, så det är svårt att fotografera de vackra träden utan att få med en massa folk i bilderna.

Använd i stället omgivningarna för att ta porträtt där du zoomar in så att du inte får med fler människor än din modell i motivet, medan du använder de fina blommorna som för- och bakgrund.

Välj en så stor bländaröppning som möjligt, t.ex. F2.8, så att för- och bakgrunden blir oskarp, medan modellen blir skarp. 

> Få ännu fler tips på hur du kan ta bra porträtt i den här videon. 

Porträtt

Om ni är några stycken kan du be någon att kasta upp några av blombladen från marken i luften, så att de ger en fin effekt i bilden.

© Shutterstock.com

2. Panorering vid motionslopp

Utomhusaktiviteterna blir fler så här års, och det goda möjligheter för att öva på panoreringar när cyklar och löparskor plockas fram för diverse motionslopp.

Välj följefokus, serietagning och slutartidsprioritet, och utgå sedan ifrån en slutartid på 1/60 sekund. Håll ner utlösarknappen medan du följer ett motiv som passerar dig.

Granska bilderna på skärmen. Om allt på bilderna är skarpt, väljer du en längre slutartid, t.ex. 1/30 sekund. Om huvudmotivet däremot är alltför oskarpt i alla bilderna, ska du välja en kortare slutartid, t.ex. 1/125 sekund.

> Läs mycket mer om actionbilder här. 

Cykellopp

När du panorerar med en relativt lång slutartid blir bakgrunden oskarp med fartränder, medan huvudmotivet blir skarpt. 

© Shutterstock.com

3. Detaljer med telet

Klassiska veteranbilar har en massa intressanta detaljer och snygga former, och ägarna visar också gärna upp sina ögonstenar. 

Man kan i princip hitta träffar för veteranbilar varje vecka över hela landet.

Här kan du använda teleobjektivet för att komma nära de snygga detaljerna. Telet ger naturliga proportioner även när du bara visar ett litet utsnitt.

Lykta på veteranbil

Bilarna har ofta många blanka ytor, så se upp med vad som reflekteras i ytorna, så att te.x. inte du själv kommer med i bilden.

© Shutterstock.com

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av