Kromatisk aberration

Läs den här artikeln om du vill undvika kromatisk aberration.

© Shutterstock / Bonnier Digital FOTO

3 dolda fallgropar förstör dina bilder

Om du vill vara säker på att lyckas med bilderna, ska du undvika de här tre optiska fenomenen eller objektivfelen. Här tipsar vi om hur du kan gå tillväga.

20 februari 2020 av Jeppe Vestergaard Jensen

Gemensamt för alla fotoentusiaster är att alla möts av en brant inlärningskurva i början, när man måste lära sig alla nya ord och uttryck.

En del av uttrycken som du behöver känna till, är de tre optiska fenomenen moaré, kromatisk aberration och diffraktion. De kan nämligen förstöra dina bilder om du inte lyckas undvika dem. 

1. Moaré

Fotograferar du ett motiv med många riktigt små detaljer, t.ex. en skjorta, kan det uppstå en effekt med regnbågsfärgade streck som kallas för moaré.

Fenomenet uppstår när motivet har så många detaljer att kamerasensorn inte förmår att hantera dem. Det medför att ju högre upplösning en bildsensor har, desto mindre är sannolikheten för moaré.

Om du får med sådana här fula streck i bilderna, kan du avlägsna dem i Lightroom, men det ger inte alltid optimalt resultat. 

Försök i stället att gå närmare eller längre bort från motivet eller ändra vinkel i förhållande till motivet. det kan göra så att fenomenet försvinner.

> Se också: Bli expert med Fotoskolan i Fördelszonen.

Animering med moarélinjer

Här kan du se hur moarélinjer uppstår och ser ut

© SharkD

2. Kromatisk aberration

Om du fotograferar med helt öppen bländare riskerar du att få så kallad kromatisk aberration.

Det innebär att ljusets färger träffar sensorn med viss förskjutning till varandra. Detta leder i sin tur till att kontrastrika övergångar får röda, blå och gröna konturer.

Du kan undvika fenomenet genom att använda en mindre bländaröppning eller placera motivet närmare bildytans mitt.

> Läs också: Allt du behöver veta om kromatisk aberration.

En skyline med kromatisk aberration

Kromatisk aberration uppstår vanligen i kontrastrika övergångar i en bild. I den förstorade delen av bilden ser man tydligt hur bilden påverkas av kromatisk aberration. 

© Shutterstock

3. Diffraktion

Om du fotograferar ett motiv med en mycket liten bländaröppning, t.ex. F22, riskerar du att bilden blir oskarp.

Det beror på att ljuset kröks när det kommer in genom den lilla bländaröppningen. Det gör att ljuset inte fördelas optimalt över sensorn, och det i sin tur leder till en oskarp bild.

Du undviker diffraktion genom att blända upp. Du kan t.ex. justera ljusmängden med en kortare slutartid, lägre ISO eller med ett ND-filter.

> Läs också: Därför ska du inte fotografera vid de minsta bländaröppningarna.

En liten bländaröppning

När du väljer en väldigt liten bländaröppning, riskerar du att få oskarpa bilder på grund av diffraktion.

© Shutterstock

Få fler tips i Bonnier Digital FOTO

I Bonnier Digital FOTO nummer 6/2020 har vi undersökt de speciella begreppen, uttrycken och påståendena som ofta används i samband med foto, för att du ska kunna berika ditt fotografiska ordförråd. 

Om du inte prenumererar på tidningen, kan du just nu få ett par trådlösa in-ear-hörlurar och två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 118 kronor inklusive porto. Du slipper alltså irriterande sladdar, och hörlurarna levereras med ett praktiskt och fickvänligt etui som automatiskt laddar hörlurarna när du inte använder dem.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av