Inne i kamerans menysystem döljer sig speciella inställningar som kan avgöra om dina bilder blir bra eller inte. Här har vi sållat fram några guldkorn som kan ge dig ännu bättre bilder.
Visste du till exempel att den elektroniska slutaren kan rädda dig från små skakningar som riskerar att göra bilden oskarp? Eller att du kan ställa in fokus på att följa motiv som rör sig i olika hastigheter?
Nedan får du smarta knep till din kamera.
1. Elektronisk slutare ger mer detaljer
Det räcker inte alltid med att använda stativ. Om alla små detaljer ska komma till sin rätt i en bild kan till och med skakningarna från den mekaniska slutaren ge upphov till oskärpa. För att slippa det kan du använda kamerans elektroniska slutare, som arbetar utan mekaniska rörelser. Funktionen aktiveras vanligtvis i menyn. I vissa kameror fungerar den inte så bra med snabba rörelser.

Med elektronisk slutare undviker du de skakningar som den mekaniska slutaren kan skapa. Det kan finputsa detaljåtergivningen i exempelvis ett landskapsfoto.
© Shutterstock.com2. Smart inställning ger fler bilder
Ibland är det viktigare att fånga rätt ögonblick än att bilden är 100 procent skarp. I många kameror kan du välja om kameran ska prioritera hög tagningshastighet eller skarpa bilder. Valet gör du i menyn för autofokusinställning. På vissa kameror kan du ställa in denna prioritet separat för den första bilden och de följande i bildserien.

Om du till exempel fotograferar en havsörn som dyker efter sitt byte kan det vara viktigare att ta många bilder av dykningen än att alla är knivskarpa.
© Shutterstock.com3. Du kan säkerhetskopiera när du fotar
Vanligtvis sparas dina bilder bara på ett minneskort, men om du har en kamera med plats för två kort kan du låta den spara säkerhetskopior på det extra kortet per automatik. Inställningen görs i menyn. I menyn väljer du även om kameran automatiskt ska spara bilderna på kort nummer två om det första har blivit fullt.
4. Du kan spara information om upphovsrätt i dina foton
Du kan enkelt lägga in ditt namn i alla bilders exif-data direkt i kameran, så att alla kan se vem som tagit bilden. Det gör du i menyn under exempelvis Copyrightinformation, där du kan skriva in namn, Copyrightsymbolen och årtal. Detta sparas även i råfilerna.
5. Autofokusen kan vara förutseende
När du fotograferar sport finns det ofta flera hastigheter som du måste hålla reda på. Det sätter autofokussystemet på hårda prov. Men genom att ändra fokusinställningarna i menyn kan du hjälpa kameran på traven.

Om du till exempel fotograferar mountainbikeåkare kan deras hastighet variera mycket. De kan köra fort i en backe, för att sedan sväva långsamt i luften och slutligen tappa fart när de landar på marken igen.
© Shutterstock.comI många kameror kan du välja hur snabbt eller långsamt kamerans spårning ändrar hastighet. Inställningen gör du i kamerans autofokusmeny. Där kan du vanligtvis också ställa in hur snabbt autofokusen ska växla när exempelvis ett annat objekt kommer in framför motivet som du följer.