När världens bästa pressfotografer reser runt till världens brännpunkter, ofta med livet som insats, händer det inte så sällan att de konfronteras med människor eller händelser som är så starka att bilderna de tar får avgörande betydelse.
Det gäller till exempel den vitt spridda bilden av den ensamme mannen som stoppade en kolonn stridsvagnar under protesterna i Peking 1989.
Även bilder från Vietnamkriget har fastnat på många människors näthinnor. Det gäller inte minst bilden av en spontan avrättning på gatan under Vietnamkriget, där den sydvietnamesiske generalen Nguyen Ngoc Loan skjuter FNL-soldaten Nguyen Van Lem i huvudet.
Bilden togs av AP-fotografen Eddie Adams, som tilldelades Pulitzerpriset för den. Detsamma gäller Nick Uts foto av den gråtande vietnamesiska flickan (se nedan) som ännu 50 år efter Vietnamkrigets slut kan väcka starka känslor.
Här berättar vi vad som egentligen hände med huvudpersonerna och vad bilderna kom att betyda för dem själva och för fotograferna som tog bilderna.
Det här kan du läsa om i artikeln:
- Stridsvagnsmannen
- Flicka med gröna ögon
- Den första rymdpromenaden
- Barn i skottlinjen
- Utrustning och teknik
- Retro – tur och retur
Stridsvagnsmannen
Bilden av den ensamme kinesen togs i Peking den 5 juni 1989. Mannen gör passivt motstånd mot de framryckande stridsvagnarna på Himmelska fridens torg, efter att massiva protester mot den kinesiska regimen slagits ned och flera hundra människor dödats.
Fotot av stridsvagnsmannen finns dock i flera versioner. Händelsen fångades nämligen av fyra pressfotografer som stod på balkongen på Beijing Hotel. Det var Charlie Cole, Stuart Franklin, Jeff Widener samt Arthur Tsang Hin Wah.
Bilderna hamnade på tidningarnas förstasidor världen över. Wah tog för övrigt också en mindre känd bild av den modige mannen, där han har klättrat upp på stridsvagnen och pratar med föraren.
Detta hände efteråt:
Man har aldrig lyckats ta reda på vem stridsvagnsmannen var. Det finns berättelser som påstår att mannen avrättades, medan andra berättelser antyder att han gömmer sig för myndigheterna någonstans i Kina.

Bilden av mannen i Peking är idag en ödesmättad symbol för kampen mot förtryck.
© Arthur Tsang Hin Wah/Reuters/ScanpixFlickan med gröna ögon
1984 besökte fotografen Steve McCurry flyktinglägret Nasir Bagh i Pakistan, som tog emot afghanska flyktingar sedan Sovjetunionen invaderat Afghanistan. Där träffade han på en 12-årig flicka med otroligt gröna ögon och en fantastisk utstrålning.
Flickan hade förlorat sina föräldrar och hade aldrig fotograferats förut. Hon verkade skrämd, men ändå lyckades fotografen ta en bild som fortfarande träffar betraktaren rakt i hjärtat.
1985 hamnade bilden på omslaget till National Geographic. Steve tog för övrigt bilden med en Nikon FM2 och ett Nikkor 105, Ai-S F2.5-objektiv.

Detta hände efteråt
Sjutton år senare återvände McCurry för att söka upp flickan. Han visste inte vad hon hette, men han hittade henne och hennes namn – Sharbat Gula. Idag är hon fortfarande i Pakistan.

2002 tog McCurry en ny bild av flickan. Idag bor hon i Pakistan med flyktingstatus.
© Steve McCurry/National GeographicDen första rymdpromenaden
Amerikanerna förberedde fortfarande sin första rymdpromenad när de sovjetiska kosmonauterna Aleksej Leonov och Pavel Beljajev skickades upp i omloppsbana runt jorden den 18 mars 1965.
Aleksej Leonov lämnade rymdfarkosten Voschod 2 och gjorde en 12 minuter lång rymdpromenad, endast ansluten till farkosten med en fem meter lång kabel. Leonovs rymdpromenad fotograferades av Beljajev.
Detta hände efteråt:
Senare blev Leonov bland annat ledare för den ryska kosmonautkåren. Han var även politiker i Vladimir Putins maktparti Enade Ryssland och styrelsemedlem i en bank. Han dog i Moskva 2019. Om den pågående konflikten i Ukraina har han sagt: ”Det har aldrig funnits några fronter mellan astronauter.
Den dag det faktumet tränger in i politikernas medvetande kommer vår planet att förändras.”

Aleksej Leonov kunde 1965 genomföra världens första rymdpromenad. Här vinkar han till sin kollega Beljajev som förevigade händelsen ombord på Voschod 2.
© Scanpix.Barn i skottlinjen
Den vietnamesiske fotografen Huynh Công Út, eller Nick Ut, var anställd på AP och befann sig den 8 juni 1972 nära gränsen till Kambodja. Där fick han syn på en grupp flyktingar på vägen.
Plötsligt inledde sydvietnamesiskt flyg ett anfall mot flyktingarna, som piloterna antog tillhörde FNL. Genom röken från napalmbomberna såg Nick Ut en naken flicka som sprang skrikande längs vägen. Han sprang fram mot flickan och tog bilden som senare skulle gå världen runt.
Därefter tog han hand om henne, hällde vatten över hennes brända kropp och tog henne till ett sjukhus. Flickan hette Kim Phuc och var bara nio år gammal. Hon blev snabbt en propagandasymbol för den kommunistiska regeringen i Nordvietnam.
Detta hände efteråt:
Under en studieresa till Kuba hoppade hon av och sökte asyl i Kanada, där hon bor idag. Phuc och Ut har hållit kontakten.

Nick Ut fick Pulitzerpriset för bilden av den brännskadade flickan under Vietnamkriget.
© Nick Ut/AP/Polfoto.