I naturfotografering är det oerhört viktigt att skärpan i bilderna är på topp. Om betraktaren ser alla små detaljer på djuren blir bilderna mycket mer fascinerande att titta på.
I den här artikeln visar vi hur du fångar djuren i två olika situationer.
Metoderna kräver varken dyra kameror eller objektiv för att ta lyckade naturfoton med fin skärpa.
Vi rekommenderar dock att du plockar fram teleobjektivet, om du har ett sådant, eftersom det blir mycket enklare att komma nära djuren då. En brännvidd på 70–300 mm räcker ofta.
Läs även: Låt dig inspireras av 3 fotografer som förevigar vild natur
Fånga djur som står stilla
Om du har tur står eller sitter ditt djurmotiv tämligen stilla, vilket ger dig stora möjligheter att ta en skarp och bra bild.
Trollsländor, fjärilar och andra insekter är bra motiv eftersom man ofta kan hitta dem vilande på ett grässtrå eller en trädstubbe.
Använd gärna en liten bländaröppning på F8–F11 och kryp så nära som möjligt utan att störa ditt motiv.
När det sitter stilla kan du till och med använda en längre slutartid om du har bildstabilisering i kameran och objektivet.
Med vissa kombinationer, exempelvis Canon och deras senaste objektiv, kan du förlänga slutartiden med hela åtta gånger jämfört med objektiv och kameror utan bildstabilisering.
Detta är dock bara lämpligt vid motiv i vila, så om djuret du fotograferar till exempel rör huvudet från sida till sida kan du behöva använda en kortare slutartid för att få en helt skarp bild.

I svagt ljus ska du vara noga med att inte underexponera dina actionfyllda naturbilder, eftersom autofokussystemet vanligtvis får problem i sådana lägen.
Fånga djur i rörelse
Fåglar och andra snabba motiv kräver andra metoder för att bilderna ska bli skarpa, och här finns det oftast bara ett sätt: att jobba med korta slutartider.
Detta leder tyvärr till att ISO-värdet sticker iväg uppåt, något som skapar begränsningar för fotografen, men ofta är det den enda möjligheten att ta bilden.
Ett gott råd är att börja med en mycket kort slutartid, exempelvis 1/4 000 sekund eller 1/2 500 sekund, och ta en testbild om man har tid för det. Om bilderna blir skarpa kan man sedan förlänga slutartiden steg för steg.
Läs även: E-bok: Så tar du bra fågelfoton