Porträtt av hemlös man av den nederländska fotografen Thomas Thijssen
Svartvitt

Thomas Thijssen från Nederländerna har tillbringat mycket tid på stadens gator för att hitta intressanta ansikten till sin porträttserie "Faces Anonymous" som är fotograferad i svartvitt.

© Thomas Thijssen

Stjärnfotografernas bästa tips för svartvit fotografering

Vi har talat med en handfull av de mest talangfulla fotograferna i svartvitt just nu, och nya Bonnier Digital FOTO är fullspäckad med inspiration och bra tips för monokrom fotografering.

23 augusti 2018 av Sarah Marie Winther

När den nederländska fotografen Thomas Thijssen tog porträttet ovan av den hemlösa mannen Rini, hade han inte förväntat sig att bilden skulle fp viral spridning på internet – eller att folk i staden skulle börja behandla Rini annorlunda.

Sedan dess har Thomas Thijssen fotograferat många vinddrivna existenser i en serie som han kallar för ”Faces Anonymous”, och när han inte ägnar sig åt sina kommersiella uppdrag, letar han efter nya intressanta ansikten. 

De döljer outtalade historier som förtjänar att berättas, förklarar den 33-årige fotograf. 

Historier, som sort-hvid-fotografiet bedst fortæller. 

Det är ett väldigt medvetet val från Thomas Thijssens sida att serien "Faces Anonymus" är fotograferad i svartvitt.

Begränsad användning av Photoshop

"Det enda som jag gör med bilden är att jag gör den mörkare eller ljusare", säger Thomas Thijssen som använder kurvor i bildbehandlingen för att öka kontrasten i sina bilder.

Drömmer du om att få liknande stämningsfulla och ruffiga bilder, er det en bra idé att leta efter ansikten med karaktär.

Rynkor, ärr och andra skönhetsfläckar ger porträttet personlighet och udd.

Du hittar resten av Thomas Thijssens fotoserie på hans webbplats.

Vida vidder och vilda djur på savannen

I det senaste numret av Bonnier Digital FOTO hårdsatsar vi på svartvita bilder. Här får du bland annat möta fem svartvita fotografer som arbetar inom fem olika genrer. 

Vi har bland annat pratat med en fotograf som har lärt sig själv att se i svartvitt, en djurfotograf som tillbringar flera timmar i gömslet för att ta dramatiska närbilder av galopperande zebror samt en fotokonstnär som manipulerar sina porträtt till det extrema.

Läs även om när fotograferna delar även med sig av hemligheter från sina arbetsprocesser, och bläddra sedan vidare till våra 12 bästa tips för bra svartvita bilder.

Allt hittar du i Bonnier Digital FOTO nummer 13/2018 som finns ute i butikerna nu.

Köp tidningen i butiken – eller börja prenumerera, så kan du genast läsa det nya numret på mobilen eller surfplattan via appen Wype. Här får du dessutom åtkomst till de nio senaste numren av Bonnier Digital FOTO.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av