© User:Colin / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Seger för den fria fotografin

Semesterbilderna är räddade. EU-parlamentet röstade ned ett förslag som skulle ha inneburit ett förbud mot fri fotografering av landmärken som Eiffeltornet och London Eye.

10 juli 2015

Det samlades till slut in över en halv miljon underskrifter mot förslaget som skulle ha harmoniserat ländernas olika varumärkesskydd av byggnader. En passage skulle nämligen ha gjort det möjligt att dela bilder av kända verk som The Shard i London eller Eiffeltornet utan tillåtelse. Förslaget skulle ha avlägsnat principen "Freedom of Panorama" som gör det tillåtet för alla att dela bilder av offentliga byggnader.

I en del länder är möjligheten begränsad, som i Frankrike där man inte får dela bilder av Eiffeltornet under kvällstid när det är belyst, eftersom belysningen ses som ett speciellt konstverk. Även i Italien, Nederländerna och Begien förekommer begränsningar.

En avveckling av principen Freedom of Panorama skulle också i ett slag göra ca 40 000 bilder på det webbaserade gratislexikonet Wikipedia olagliga.

Begränsningarna fortsätter alltså på nationell nivå efter att EU-parlamentet röstade ned ändringsförslaget med siffrorna 40 för och 751 emot.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av