Uggla i träd som spanar

Kamerans inbyggda bildstabilisering räcker sällan när du fotograferar på långa brännvidder, men med bra stöd kan du ändå ta skarpa bilder. 

© Shutterstock

Så tar du skarpa bilder utan stativ

På långa brännvidder räcker det ofta inte med bildstabilisering i objektivet och kameran. Det finns dock två metoder som förbättrar skärpan markant i bilder tagna utan stativ.

Stativ kan ofta vara tunga att bära på, och vi erkänner gärna att vi ibland har ”glömt” det i garderoben, vardagsrummet eller bilen när vi har varit ute och plåtat.

Men att "glömma" att ta med stativet kan få konsekvenser för bildkvaliteten. Alla människor skakar lite på händerna, och det får man bittert erfara när man ska redigera, beskära eller zooma in på sina bilder i exempelvis Lightroom eller Photoshop.

Det finns dock mycket man kan göra för att stabilisera bilderna, och här får du två metoder som vi använder för att få bättre och skarpare bilder när stativet ligger kvar hemma.

Fotograf stödjer kameran mot knäet

Du kan ta skarpa bilder om du sitter på huk och stöttar armen som håller kameran mot ditt knä. Använd den andra handen för att trycka på avtryckaren.

© Shutterstock

Axelmetoden

Använd axeln som stöd när du är ute med kameran.

  1. Håll i kameran med ena handen. Håll den andra handen framför bröstet och lägg den sedan på motsatt axel, så att armen bildar en triangel ut från din kropp.

  2. Lägg kamera och objektiv på armen så att objektivet vilar på din armbåge och kameran på din underarm.

  3. Höj sökaren till ögat och använd bara kamerahanden till avtryckaren – och självklart håller du samtidigt stadigt i kameran så att du inte tappar den.

  4. Med kortare objektiv kan du även använda själva axeln till kamera och objektiv och få maximalt stöd.

Nu är du redo att börja fotografera med förbättrat stöd, men det finns även en annan metod som du kan använda.

Kvinna på cykel fotograferar

Ju mer stöd du kan ge kameran, desto fler skarpa bilder får du, och här använder kvinnan sina armbågar som stöd mot bröstkorgen. 

© Shutterstock

Trepunktsmetoden

Skapa tre stödpunkter med dina armbågar, axlar och ögonbryn och få flera skarpa bilder:

  1. Lägg kamera och objektiv platt i din handflata på den hand du inte använder för avtryckaren.

  2. Håll armbågarna intill varandra mot bröstet framför dig och låt dem vila på bröstet eller övre magregionen.

  3. Håll upp sökaren mot ögat så att skärmen på kameran får stöd mot ditt ögonbryn och kindben.

  4. Använd den andra handen, som du använder till avtryckaren, för att stödja kameran men inte för att rikta kameran åt olika håll – var noga med att inte vrida eller klämma på kameran.

  5. Ta bilden med ett lätt tryck på avtryckaren och låt den andra handen göra det mesta av det tunga arbetet med att hålla och styra kameran.

Använd metoderna för att till exempel fånga snabba motiv som fåglar, som sällan väntar på att du ska sätta upp stativet – och med lite övning kan du även använda metoderna för att få bättre stabilitet när du filmar.

Fånga fågeln på bild

I Bonnier Digital FOTO nr 16 följer du med på fågelfotografering och får se hur vi tar 3 klassiska fågelfoton.

Du får även tips och knep när det gäller komposition, kamerainställningar och mycket mer. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av