Så skapar du det perfekta julkortet
Fotografera familjen till julkortet

Så skapar du det perfekta julkortet

Med ett par enkla knep kan du snabbt åstadkomma ett julkort som skapar glädje oavsett vart du skickar det.

22 november 2017

Traditionen med att skicka julkort till alla man känner håller väl närmast på att dö ut, men ett personligt julkort där man med ett fotografi säger God jul till sina närmaste kan ändå aldrig vara fel.

Det allra enklaste är kanske att hitta en bild från det gångna året, men barnen har kanske vuxit eller så har du själv bytt glasögon. Och då ser ju de gamla bilderna plötsligt ... gamla ut.

Därfår får du här några tips på hur du kan fånga hela familjen hemma i vardagsrummet.

Få med hela familjen

Om du inte har någon som kan hjälpa dig att ta bilden av hela familjen kan du använda ett stativ och kamerans självutlösare, alternativt en fjärrutlösare.

Se till så att bakgrunden är neutral eller består av det julpynt som du vill ha med i bilden.

Placera familjen så att de bildar ett stort A. Det ger en harmonisk komposition och accentuerar familjens samhörighet. Det ger dessutom utrymme åt sidorna om du vill skriva en hälsning på bilden.

Så skapar du det perfekta julkortet
© Shutterstock

> Just nu kan du köpa 3 bra objektiv till mobilen samt två nummer av Bonnier Digital FOTO för 49 kronor – du sparar 517 kronor.

Locka fram leendet

Om du vill fånga ett eller flera småbarns uppmärksamhet, kan du med fördel fästa en leksak eller ett gosedjur uppe på kameran.

På så vis blir det enklare att få dem att titta in i kameran.

Få med barnet

En skål med risgrynsgröt, en tomteluva och ett stearinljus i bakgrunden är allt som krävs för att arrangera ett perfekt barnporträtt.

Undvik att rikta blixten rakt mot motivet och använd ditt standardobjektiv eller ett kort teleobjektiv. Använd en bländaröppning på mellan F3.5 och F5.6, så att du får en viss oskärpa i bakgrunden.

Placera barnet i motivet så att du får plats att skriva God jul på kortet.

Skriv ut och skicka – och ha en riktigt god jul!

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av