Så fotograferar du fyrverkerier

I morgon är det nyårsafton. Det innebär också att årets största fyrverkerier brakar loss. Hår får du fem tips på hur du ska bära dig åt för att ta de bästa fyrverkeribilderna.

28 december 2015

När vi firar in det nya året har du samtidigt ett enastående tillfälle att ta fantastiskt fina kvälls- och nattbilder i ett alldeles särskilt ljus. Om du ska komma hem med skarpa bilder som det sprakar om måste du dock tänka på ett antal faktorer. 

Här får du de fem viktigaste tipsen på hur du kan ta bättre fyrverkeribilder

  1. Välj en lämplig plats där du har bra utsikt över nattens fyrverkerier. Om du är i staden är det bra med en högt belägen plats. Håll tummarna för molnfritt väder; det ger bäst bakgrund.
  2. Ta med ett stativ, för slutartiderna behöver vara mycket långa. Använd gärna vidvinkel, det ger fin översikt. Å andra sidan kan du använda teleobjektiv för att fånga en enskild raket när den exploderar.
  3. Ställ in kameran till att använda det manuella programmet. Välj en lång slutartid, till exempel 10 sekunder, för att få med ljusstreck från fyrverkeriet. Välj en liten bländaröppning, till exempel F11, för att få ett stort skärpedjup.
  4. Sätt iso till 100 till att börja med, men öka om bilderna blir för mörka.
  5. Om du fotograferar i jpeg-format bör du sätta vitbalansen till Vitt fluorescerande ljus eller Dagsljus, det vill säga cirka 4000 till 5200 kelvin. Det ger den bästa färgåtergivningen. Om du fotograferar i råformat kan du efterjustera detta i bildbehandlingen.

Gott nytt år!

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av