© Depositphoto.com

Sminktips inför porträttfotografering

Oavsett om du ska plåta dig själv eller någon annan är en bra sminkning nödvändigt för en lyckad porträttfotografering. Men det betyder inte att du behöver anförtro dig åt ett proffs för att få sminkningen utförd. Faktum är att du kan uppnå en professionell look på egen hand med våra sminktips.

25 april 2023

Investera i kvalitetsprodukter för bästa resultat

Först och främst vill vi betona vikten av att investera i kvalitetsprodukter. Det syns nämligen om du har makeup av dålig kvalitet i ansiktet. Foundation och concealers av dålig kvalitet har en tendens att kakas och spricka, vilket inte ser särskilt iögonfallande ut på foton. Välj hellre lite dyrare makeup som faktiskt ser bra ut och som du kan använda även efter fotograferingen.

Förbered ansiktet med en grundlig rengöring

Innan du börjar applicera krämer och makeup i ansiktet är det viktigt att förbereda huden. Precis som du förbereder dina naglar på en salong innan du får gellack och nagellack är det viktigt att rengöra ansiktet från smuts och naturliga oljor.

Börja med en ansiktsrengöring som är anpassad till din hudtyp och ta bort de sista spåren av smuts med ett bra ansiktsvatten. Därefter kan du applicera serum, hudolja och ansiktskräm.

Fixa den perfekta basen

När ansiktet är förberett börjar det roliga! Nu är det dags att lägga basen. Grunda med en primer och applicera därefter en bra foundation. Applicera sedan en concealer där du behöver mer täckning och avsluta med puder. En perfekt bas är trots allt avgörande för perfekt makeup, och om basen inte är lagd kommer porträttfotograferingen inte att bli så bra som du hoppas.

Trolla fram perfekta ansiktsdrag med contouring

När grunden är lagd är det dags att börja framhäva ansiktsdragen, vilket är nödvändigt för snygga bilder. Vid porträttfotografering är det nämligen lätt hänt att ansiktsdragen inte syns, vilket gör att motivet känns väldigt platt och opersonligt. Därför måste du framhäva ansiktsdragen med contouring.

Tricket är att använda skuggor och highlighters för att forma ansiktet så att de naturliga dragen framhävs och på så sätt skapa ett distinkt motiv. Contouring är förmodligen det svåraste när det gäller makeup och därför är det smart att titta på ett par youtube-tutorials före fotograferingen.

Framhäv ögonen och forma ögonbrynen

Nu är det dags att lyfta fram huvudfokuset för alla porträttfotografier – ögonen och ögonbrynen. För en porträttfotografering är det viktigt att ögonen framträder tydligt. Se därför till att använda eyeliner och mascara samt ögonskugga som matchar ögonfärgen och passar till temat. Det är också smart att använda ett fransserum några dagar före fotograferingen för att få till en vacker längd på fransarna.

Du bör också se till att ögonbrynen är plockade några dagar före plåtningen. Inför plåtningen bör de också fyllas i så att de ser naturliga och fylliga ut på bild.

Avsluta med läpparna

Slutligen är det dags att avrunda med makeup för läpparna. Använd gärna ett läppstift eller läppglans i en ljus nyans för att läpparna ska se fylligare ut samt för att resultatet ska se snyggt och naturligt ut. För att få en ren läppkontur kan du använda en läppenna, men se bara till att korrigera sminket om det kletar. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av