En under- och överexponerad bild sammanfogad.

När man tar high key- och low key-bilder är det bra om modellen har på sig svarta eller vita kläder. De vita eller svarta kläderna stjäl inte uppmärksamhet, och de får inte matta och konstiga färger när du gör om bilderna till svartvitt.

© Shutterstock // Bonnier Digital FOTO

Vad är skillnaden mellan high key och low key?

Genom att bryta mot den traditionella tanken att en bra och jämn exponering alltid är bäst, kan du leka med uttrycket i dina foton. Vi visar dig skillnaden mellan high och low key.

Vad är high key?

High key handlar om att överexponera bilder så att ljusa toner dominerar. Det är ett bra sätt att skapa en känsla av energi, glädje och lätthet – en populär metod för exempelvis bröllopsbilder och babyfoton.

Baby och pappa i överexponerad bild.

High key-porträtt kräver massor av ljus, så du bör använda minst tre ljuskällor. Det kan vara både externa blixtar eller starka lampor. Dessutom kan det vara bra att mjuka upp ljuset med softboxar eller paraplyer, så att du inte får kraftiga slagskuggor i modellens ansikte.

© Shutterstock

Vad är low key?

Low key handlar om att låta mörka nyanser och tunga skuggor dominera. Det gör du genom att underexponera bilderna. Resultatet kan bli mörka och dystra porträtt som till exempel visar drama eller djup.

Low key-porträtt av ung man.

Den dystra och mörka känslan får du fram om ljuset i modellens ansikte är kraftigt begränsat. Därför bör du placera blixten snett framför modellen eller på sidan, så att skuggorna i ansiktet blir tydliga. Om dina provbilder visar att det är för mycket ljus på bakgrunden och modellen är svagt underexponerad, kan du öka blixtstyrkan och flytta den längre ut åt sidan. 

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av