Kevin Abosch Potato #345

Foto av potatis kostar 10 miljoner kronor

Nej, det är ingen dyster reklambild av en ekologisk potatis till extrapris, utan ett konstverk som är dyrare än ditt hus.

25 januari 2016

Fotografen Kevin Abosch är antingen en storpotät, en skicklig fotograf eller en effektiv affärsman. Förmodligen en kombination av alla tre. Han är mycket förtjust i att fotografera potatisar och om du börjar gapskratta, fastnar kanske skrattet i halsen när du får veta att han har sålt en av bilderna, med titeln "Potato #345", för 10 miljoner kronor. En samlare förälskade sig i det 162 x 162 centimeter stora verket i fotografens hem i Paris och ville köpa det till varje pris.

Kevin Abosch är utbildad biolog, och kanske är det därför potatisen har en speciell plats i hans hjärta. ”Precis som människor är potatisar olika, men man känner genast igen att det är en potatis”, har han hörts säga.

Kevin är van vid att saker och ting kostar en hel del. När han 1990 bestämde dig för att bli fotograf anmälde han sitt intresse för ett jobb hos CBS Records. Han begärde en ersättning på drygt 45?000 kronor för en halv dags arbete, eftersom han visste att det var hälften av vad en berömd Hollywoodfotograf vid namn Herb Ritts tog. Han hade inte med sig någon portfölj, men bar alltid med sig åtta fina foton och dem visade han upp. Företaget tyckte att det var lite för dyrt, så de enades om halva summan, vilket fortfarande är en helt okej lön för en halv dags arbete.

Sedan dess har framgångarna avlöst varandra och kändisar som Malaysias president och Johnny Depp har förevigats av den (för) högt prisade konstnären med den svarta signaturbakgrunden. En vanlig fotosession kan kosta mer än en miljon kronor och om bilderna ska användas kommersiellt, så blir det ännu dyrare; upp emot 4,4 miljoner kronor.

Kevin Abosch

Men rätt ska vara rätt. Kevin erbjuder faktiskt något som är efterfrågat bland stressade kändisar och styrelsemedlemmar. Det man får för den stora dollarsumman är nämligen så lite tid som möjligt.

Kevin kan ta det perfekta porträttet på bara ett par sekunder, ibland behövs det inte mer än två tagningar förrän han kan säga "tack för i dag", och direktören eller stjärnan kan jäkta vidare i sitt fullspäckade schema.

Men varför potatisen, som ju rimligtvis inte kan ha så bråttom, ska kosta så mycket är fortfarande lite av ett mysterium. Men det är i alla fall vad man får kalla ett givande litet extraknäck.

Digital FOTO har fått rättighet att publicera potatis- och självporträtt från fotografen själv.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av