Mexikan tar hand om skelett av död släkting
Håll koll på släkten

I Campeche i Mexiko tar invånarna varje år fram kvarlevorna av sina avlidna förfäder och rengör dem och ställer upp dem prydligt.

© Klaus Bo Christensen

Dödssnygga bilder: Rökande lik och arga voodooandar

Klaus Bo Christensen tar bilder av döda och dödsritualer över hela världen, och det har tagit honom med på en fantastisk och farlig resa runt hela världen. Se hans fina bilder och hör de galna historierna.

10 augusti 2021 av Louise Hagemann

På den katolska kyrkogården i Campeche i Mexiko läggs de döda på hyllor. Om de inte får plats skär man liket i två delar. Tre år senare kommer familjen tillbaka för att avlägsna de sista hud- och hårresterna och polera kvarlevorna. 

Varje år återkommer släktingarna för att räkna benen i skelettet och arrangera dem på ett visst sätt. Mannen på bilden har varit död i 40 år.

Skelett på hylla
Skelettlåda

Ritualerna i Campeche genomförs för att avhjälpa de dödas smärtor – och för att undvika att de avlidna blir till arga spöken.

© Klaus Bo Christensen

”Det var en ren tillfällighet att jag hörde talas om de här ritualerna. Jag åkte till Mexico City och frågade mig fram tills jag fick napp”, berättar Klaus Bo.

Inte ett dödsdömt projekt

Detta är bara en av många fascinerande historier som den danske fotografen Klaus Bo Christensen kan berätta. Han reser runt i hela världen för att ta bilder till sitt projekt Dead and Alive. 

Det handlar om att fotografera olika dödsritualer som utövas världen över, inklusive de döda och deras kvarlevor. Klaus Bo vill göra upp med de tabun som omgärdar döden.

Karaokebegravning i Manila
Musik till den sista vilan

På vissa platser i Manila i Filippinerna arrangeras karaokebegravningar. Folk tar vägarna förbi och betalar för att sjunga en sång, och pengarna går till begravningskostnaderna.

© Klaus Bo Christensen

Allt började för ungefär tolv år sedan för den konservatorieutbildade fotografen, som då deltog vid en muslimsk begravning i Köpenhamn. Sedan dess har Klaus Bo rest runt till i stort sett alla kontinenter och mött cigarettrökande lik, karaokebegravningar och voodoomagi.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av