© Getty Images

De 4 bästa tipsen för dig som vill ha knivskarpa porträttbilder

Vill du bli en mästare på porträttbilder? Vi har gjort en djupdykning i Digital FOTOs katalog och sammanställt de allra bästa tipsen.

27 april 2021 av Benjamin Creative for Wype

Drömmer du om fler bilder på minneskortet när du ska ta porträttfoton?

Då finns det hjälp att få. Vi har sammanställt de mest användbara tipsen genom tiderna från Digital FOTO genom att göra en djupdykning i appen Wype, där alla tidigare nummer finns tillgängliga digitalt. Läs gärna vidare och lär dig mer om hur din fotografering blir både enklare och skarpare.  

1. Ta kontroll över ljusinsläppet

Om du ska ta ett snyggt porträttfoto utomhus kan du ta kontroll över ljusinsläppet genom att placera modellen under ett par träd, i en port eller vid någon typ av övertäckning som tvingar ljuset att träffa modellen från sidan istället för uppifrån. På så sätt undviker du skuggor runt ögonen. Om det är molnigt, välj en varm vitbalans eller justera kelvintemperaturen till mellan 5 600 och 6 200 så att bilderna inte blir för blå. Inställningen hittar du i inspelningsmenyn under Vitbalans och ikonen K.

Läs mer i Digital FOTO nr 19/2019

2. Mjuka upp skuggorna

Vill du ha ett jämnt och fint ljus i ansiktet kan du använda en reflektor för att reflektera ljuset in mot ena sidan av ansiktet. Håll reflektorn i vänster hand medan du fotograferar med höger. Du kan även använda kamerans inbyggda blixt eller en extern blixt och låta den mjuka upp skuggorna i ansiktet. Det mest naturliga resultatet får du genom att sätta blixtkompensationen på -1. Då blir ljuset inte lika starkt.

Läs mer i Digital FOTO nr 14/2019

Få modellen att titta på dig istället för in i kameran. Det ger en mer levande blick eftersom modellen tittar på en person och inte en sak. 

© Getty Images

Bonustips: Ta del av fler fototricks helt kostnadsfritt

Få tillgång till massor av tips och tricks när det gäller knivskarp fotografering i appen Wype. Där hittar du alla tidigare nummer av tidskriften Digital FOTO. Just nu kan du prova 2 månader för 0 kronor genom att klicka här.

3. Utnyttja ljuset även när du är inomhus

Om du ska ta porträttfoton inomhus bör du utnyttja det naturliga ljuset genom att placera din modell med sidan mot ett fönster. Ju större fönstret är, desto bredare är vinkeln på ljusinsläppet vilket ger ett mjukare ljus och tydligare catchlight, alltså ljusglimten i ögat. Om solen skiner, försök att hitta ett fönster som vetter mot norr så att inte solljuset faller direkt på modellen.

Läs mer i Digital FOTO nr 19/2019

4. Använd ögonautofokus

På de nyaste systemkamerorna är det möjligt välja ögonautofokus, vilket är en bra funktion för porträtt. Här analyserar kameran själv var motivets ögon befinner sig i kompositionen och ställer in skärpan på rätt ställe. Använd kontinuerligt fokus så att autofokus kontinuerligt blir skarpt mot ögonen även om motivet rör sig i cirklar.

Läs mer i Digital FOTO nr 19/2020

I appen Wype hittar du en uppsjö av olika tidskrifter digitalt

Med ett Wype-medlemskap kan du fördjupa dig i allt som handlar om fotografering och kameror. Nu är det nämligen enkelt för dig att swajpa igenom alla Digital FOTO-tidskrifter, både nya och gamla. Wype ger dig tillgång till mer än 500 tidskrifter online, bland annat från ledande titlar som Illustrerad Vetenskap och Gör Det Själv.

Läs mer om Wype och kom igång för 0 kronor här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av