Korsspindel i sitt nät

Ta fina bilder av spindlar med de här 7 tipsen. 

© Shutterstock

Så fotograferar du spindlar

Spindlar blir snyggast i motljus, men då blir de lätt mörka mot en ljus bakgrund. Använd de här 7 tipsen för att ta fina bilder av spindlar.

12 september 2017 av Kathrine Anker

I september vimlar det av spindlar när sommarens nykläckta ungar har vuxit upp. 

I synnerhet korsspindeln gör sig påmind med sina stora spindelnät som är särskilt vackra efter en kylig natt när daggen har lagt sig på trådarna.

En korsspindel i sitt nät ska helst fotograferas i motljus, men då blir spindeln ofta mörk medan spindelnätets alla fina detaljer kommer med på bilden. Använd de här tipsen för att ta bättre bilder av de små spindlarna.

7 tips vid fotografering av spindlar

1.  Makroobjektiv

Om du har ett makroobjektiv är det en god idé att använda det, så att du kan komma riktigt nära och återge spindlarna i naturlig storlek. Men du kan få bra bilder även om du inte har något makroobjektiv.

Här kan du läsa mer om hur du tar makrobilder utan makroobjektiv. 

Spindel i sitt nät

Spindlar har många fina mönster på kroppen och benen, men när du fotar i motljus behöver du använda blixt för att inte förlora alltför många detaljer.

© Shutterstock

2. Använd blixt

För att få med alla spindelns detaljer i motljuset bör du använda blixt. Du kan absolut använda kamerans inbyggda blixt.

Här kan du läsa mer om hur du annars kan använda kamerans inbyggda blixt. 

3. Ställ in kameran

Ställ in bländaren på t.ex. F16 och slutartiden på 1/250 sekund.

4. Ställ in blixten

Maxa blixtexponeringen, så att du får ett så starkt ljus som möjligt.

5. Undvik att skugga

Placera dig så att du inte skuggar motivet.

6. Sprid ljuset

Om blixtljuset är för hårt kan du sätta en bit vitt papper omkring blixten med en tejpbit. Då sprids ljuset och blir mjukare.

7. Rikta ljuset

Om du å andra sidan behöver koncentrera ljuset till ett mindre område kan du rulla ett rör av vitt papper kring blixten.

Börja prenumerera på Bonnier Digital FOTO och läs tidningen med det samma på mobilen eller surfplattan via appen Wype. Här får du dessutom åtkomst till de senaste fem numren av Bonnier Digital FOTO.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av