Audun Rikardsens bild av späckhuggare och fiskebåt
Matdags

På bara några meters avstånd ligger Audun Rikardsen i vattnet och fotograferar späckhuggaren som väntar på sin sillmiddag.

© Audun Rikardsen

Fängslande bilder och fantastiska historier från havsdjurens vän

Biologiprofessorn Audun Rikardsen kastar sig utan att tveka ner i det iskalla havet med sin kamerautrustning för att komma riktigt nära späckhuggare, knölvalar och valrossar.

2 maj 2017 av Louise Hagemann

Långt uppe i norra Norge bor biologiprofessorn och fotografen Audun Rikardsen som har vunnit en lång rad fotografiska utmärkelser, bland annat Wildlife Photographer of the Year.

Anledningen är att han tar enastående bilder av framför allt det marina djurlivet. Han hoppar själv ner i det iskalla havet med sin hembyggda utrustning, riktar objektivet mot knölvalar, späckhuggare och norrsken och tar fantastiska bilder som saknar motstycke.

Manet under norrsken
Magiskt norrsken

Norrsken har nästan blivit vardagsmat för Audun, men hans bilder av det blir inte desto mindre fantastiska.

© Audun Rikardsen

I det senaste numret av Bonnier Digital FOTO kan du läsa en intervju med Audun Rikardsen, och här berättar han bland annat om hur det är att komma nära späckhuggare, om att fånga öringar under norrskenet och om att bygga sin egen utrustning när man inte hittar vad man behöver på marknaden.

Och så berättar han om när han blev vän med en 600 kg tung valross:

Efter en vecka såg han att valrossen hade ett sår och att den blödde från nosen. Audun var säker på att den höll på att dö. Det fick honom att flytta ner hela sitt kontor på stranden för att hålla ett öga på den. "Så jag satt där och svarade på mejl intill en död, stinkande val och en sjuklig valross”, berättar Audun med ett skratt. Efter fyra, fem dagar mådde valrossen bättre. Audun började då och då att lägga sig ner på mage på stranden för att fotografera den, och plötsligt en dag gav den sig iväg rakt fram emot honom."

Audun Rikardsen och valrossen Kompis
Goda vänner

En speciell vänskap utvecklade sig mellan Audun och den stora valrossen.

© Audun Rikardsen

Du kan läsa resten av berättelsen om hur han utvecklade en speciell vänskap med valrossen Kompis, tillsammans med många fler intressanta historier, i det senaste numret av Bonnier Digital FOTO.

Börja prenumerera på Digital FOTO och läs tidningen med en gång på mobilen eller surfplattan via appen Wype. Här får du dessutom åtkomst till de senaste fem numren av Bonnier Digital FOTO.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av