Danmarks högsta byggnad finns i hamnen i Århus.
Lighthouse.

Det kolossala höghuset i Århus är Danmarks högsta byggnad.

© Shutterstock.

Så fotograferar du Danmarks högsta byggnad

Danmarks högsta byggnad finns i Århus och kallas "Lighthouse". Höghuset erbjuder fantastiska fotomöjligheter. Här berättar vi hur du bäst fotograferar den imponerande byggnaden.

11 augusti 2023 av Rasmus Elm Rasmussen

Danmarks högsta byggnad ligger i Århus. Lighthouse, som byggdes klart 2022, är med sina 142 meter den nya rekordhållaren för höghus i Danmark. Detta kan jämföras med Karlatornet i Göteborg som ska bli 245 meter högt, och Turning Torso i Malmö som är 190 meter.

I Lighthouse nere i hamnen i Århus finns 395 lägenheter. Både läget och byggnadens imponerande höjd gör den till ett unikt mål för din kameralins.

Men att fotografera ett så stort hus är inte helt okomplicerat. Här hjälper vi dig att ta fantastiska bilder.

1. Med vattnet som förgrund

2. Fotografera den som en riktig fyr

3. Gå närmare med stående format

4. Rikta kameran uppåt

5. Utnyttja den otroliga utsikten


1. Med vattnet som förgrund

Byggnaden står nere i hamnen, så det är perfekt att fotografera den med vattnet som vacker förgrund. Du kan till exempel göra detta från Den gröna fyren eller från Badhuset vid Risskovs strandpark

Här får du en fin utsikt mot Lighthouse-byggnaden över vattnet. Åk ut vid solnedgången och använd ett vidvinkelobjektiv för att få ett vackert panorama över vattnet på ena sidan och vacker arkitektur på den andra.

Från fyrtornet kan du ta bra bilder av Danmarks högsta hus.
Den gröna fyren i Århus.

En bra plats att fotografera Danmarks högsta hus.

© Shutterstock.

2. Fotografera den som en riktig fyr

Lighthouse betyder fyrtorn, så det är helt logiskt att fotografera byggnaden från havssidan, som om den vore en riktig fyr som vägleder dig när du är ute och seglar. 

Oavsett om du kommer med färjan eller seglar förbi i en fritidsbåt, finns det all anledning att ta fram kameran när du passerar Lighthouse, som framträder i ett vackert ljus när du placerar den mitt i bilden med staden i bakgrunden.

Byggnaden syns på långt håll utifrån havet, precis som en riktig fyr.
Danmarks högsta hus.

Lighthouse välkomnar dig som en riktig fyr när du passerar byggnaden med båt.

© Shutterstock.

3. Gå närmare med stående format

Det är imponerande att se den gigantiska byggnaden torna upp sig över de andra, mycket mindre byggnaderna i hamnen, men om du försöker fotografera Lighthouse i hela dess höjd i vanligt liggande format måste du stå mycket långt ifrån den. 

För att komma närmare kan du vrida kameran 90 grader och fotografera i stående format eller välja ett mer kvadratiskt bildformat.

4. Rikta kameran uppåt

För att få en svindlande känsla av byggnadens höjd kan du ställa dig vid foten av byggnaden och rikta kameran uppåt. Ett standardobjektiv på 50 mm passar bra här, med kameran vänd på sidan för att fota i stående format.

Vänd kameran på sidan och fota Lighthouse i stående format.
Lighthouse nerifrån.

Det suger till i magen när man ser Danmarks högsta hus nerifrån.

© Shutterstock.

5. Utnyttja den otroliga utsikten

Du kan också välja att fotografera byggnaden uppifrån och ner – eller helt enkelt dra nytta av den fantastiska utsikten från toppen av Lighthouse för att fotografera hela Århus med omgivningar.

På byggnadens tak finns nämligen en utsiktsplattform för allmänheten med en restaurang.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av