Väg med billampor som ljusstreck
Ljusstreck

Du kan skapa snygga ljusstreck med långa slutartider.

© Shutterstock

3 bra tips vid fotografering av vägar

Snygga, raka landsvägar insvepta i dimma eller slingrande bergsvägar är fina motiv – och de finns också precis runt hörnet. Här får du tre bra tips som du kan tänka på när du ska fotografera vägar.

19 april 2017 av Louise Hagemann

Vägar ger utomordentliga möjligheter att jobba med linjer, komposition, färger, effekter och grafiska uttryck, och de kan vara vägen(!) till fantastiska bilder.

Här får du tre tips att tänka på när du ska fotografera vägar.

1. Skapa ljusstreck

Stå på en plats där du har bra utsikt över en längre sträcka av en vältrafikerad väg. Det kan t.ex. vara en gångbro eller en hög byggnad. 

Använd stativ och en slutartid på minst 20sekunder så att du får med massor av ljus från billamporna i bilden. Stäng av bildstabiliseringen och använd ett så lågt ISO-värde som möjligt. 

Välj en liten bländaröppning, F8.0–F16, och fotografera strax efter solnedgången, så att du får med kvällshimlen.

2. Jobba med perspektivet

Det kan vara svårt att få den rätta djupkänslan i vägbilder. 

Om du går ner på knä kommer du närmare ytan och kan skapa en förgrund. Om du fotograferar med vidvinkel blir perspektivet tydligare. Det passar fint till öde landsvägar och liknande. 

Använd tele för att pressa samman perspektivet och skapa ett platt, grafiskt uttryck om du t.ex. fotograferar en väg som slingrar sig fram i landskapet.

Slingrande väg i England
Slingrig väg

Använd tele för att komprimera perspektivet.

© Shutterstock

Läs också: 5 svenska broar som du måste fotografera

3. Använd en app

Använd en app för att hålla reda på var du ska lägga fokus för att få ett optimalt skärpedjup utifrån kameratyp och objektiv. 

En app kan vara till jkälp när man ska ställa in fokus, så att mer av förgrunden blir skarp. Simple DoF Calculator för iOS är ett bra val och kostar 20 kronor. Till Android finns DOF Calculator som är gratis.

Börja prenumerera på Digital FOTO, så kan du genast läsa tidningen på mobilen eller surfplattan via appen Wype. Här får du dessutom åtkomst till de senaste fem numren av Bonnier Digital FOTO.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av