Kvinna fotograferad med reflektioner från ett optiskt prisma

Reflektionerna och färgerna man får med hjälp av ett prisma, ger porträttet en drömsk effekt.

© Anastasia Dulgier

Använd glas för att skapa vackra och fascinerande ljuseffekter

Med något så enkelt som en glasbit kan du skapa oförutsägbara ljusmönster och omvända perspektiv som ger dina bilder ett helt nytt uttryck.

26 februari 2018 av Sarah Marie Winter

Du kanske minns prismat från fysiklektionerna i skolan eller från Pink Floyds ikoniska album "Dark Side of the Moon".

Men en sådan här liten glasbit kan faktiskt också vara ett väldigt användbart redskap för den kreativa fotografen som vill ge sina bilder ett konstnärligare uttryck.

När du vrider och vänder på ditt prisma i förhållande till ljuskällan kan du nämligen åstadkomma roliga spegeleffekter, regnbågsfärgade reflektioner och förvrängda perspektiv när du håller upp prismat framför objektivet. 

Effekterna uppstår i mötet mellan glas och ljus, där ljuset tvingas ändra riktning beroende på våglängd. 

När du vrider glaset en aning sammanstrålar inte ljuset igen, vilket ger ännu tydligare effekter.

Leigh Burnette fotografi med glasprisma
Porträtt med halv spegling

Den amerikanska fotografen Leigh Burnette har använt ett tresidigt glasprisma för att åstadkomma den konstnärliga effekten i bilden. Läs om hur han går tillväga i Bonnier Digital FOTO nummer 4/2018.

© Leigh Burnette

Läs också: Utnyttja spegelns fantastiska möjligheter

Fem fotografer – fem olika metoder

Särskilt prismer lämpar sig väl för experiment med ljus och reflektioner; de är lätta att hålla i och de har tre sidor (fem om man räknar med kortsidorna), vilket gör det möjligt att åstadkomma stor variation på resultaten. Dessutom är de små och enkla att ha med i kameraväskan.

Men du kan faktiskt använda allt från ett prisma från en gammal kristallkrona till en propp från en gammal kristallkaraff – det är bara din fantasi som sätter gränserna.

Tänk bara på att ju fler kanter ditt föremål har, desto mer förvrängd blir bilden.

I Bonnier Digital FOTO nummer 4/2018 har vi pratat med fem fotografer som alla använder olika typer av glas när de fotograferar – på helt olika vis.

Kreativ fotografi med kristaller i Bonnier Digital FOTO nummer 4/2018


Vi visar hur du kan använda deras metoder för att åstadkomma fina resultat och tipsar om vilka föremål som du själv kan använda för att skapa drömska effekter i dina bilder.

Börja prenumerera på Bonnier Digital FOTO, så kan du genast läsa artikeln på mobilen eller surfplattan via appen Wype. Här får du dessutom åtkomst till de senaste tio numren av Bonnier Digital FOTO.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av