1200 filmrullar från 1950-talet dyker upp på auktion

Ingen vet vad som finns på de 1200 filmrullarna som Levi Bettwieser köpte förra året. Nu försöker han samla ihop pengar genom crowdfunding för att få råd att avslöja rullarnas hemligheter.

29 juni 2016

För ett år sedan köpte Levi Bettwieser, grundaren av Rescue Film Project en samling icke-framkallade filmrullar på auktion.

Det var 66 paket med film, eller sammanlagt 1200 filmrullar, som en okänd fotograf har tagit under 1950-talet.

Rescue Film Project

Det enda Bettwieser vet om fotografen är att hans namn var Paul och att han arbetade inom stålindustrin. Han var noggrann med att dokumentera sina fotografiska insatser: alla rullarna är märkta med kamerabeteckning, ljussättning, detaljer om bilderna och andra handskrivna noteringar.

Det tog 6 timmar för 10 frivilliga personer att öppna och organisera 22 av de 66 paketen.

I videon kan du höra mer om projektet.

Söker pengar genom crowdfunding

Det kommer att bli dyrt att framkalla alla 1200 filmrullarna, så Bettwieser har inlett en crowdfundingkampanj i hopp om att få råd med allt. Han måste packa upp och organisera, dokumentera, framkalla och dela bilderna med resten av världen efter att de legat bortglömda ett halvt århundrade.

"Jag ber om er hjälp, eftersom det här är många fler filmer än jag kan framkalla själv", skriver Bettwieser.

Han har framkallat en enda av filmrullarna, och det är tydligt att filmen är märkt av tidens tand. Därför vill han sätta igång med arbetet så fort som möjligt.

Här är några av de bilder som han har framkallat hittills.

Rescue Film Project

Besök kampanjen på Indiegogo om du vill stödja projektet.

Bettweiser är för övriga samma person som förra året fick uppmärksamhet i hela världen när han hittade, framkallade och delade 31 rullar film som en soldat hade tagit under 2:a världskriget.

Undeveloped World War II Film Discovered from The Rescued Film Project on Vimeo.

Historien om den bortglömda fotografen och alla filmrullarna leder tankarna till den kända gatufotografen Vivian Maier, som upptäcktes på samma sätt flera år efter sin död.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av